Vinterhälsningar från djuren på Ålands 4H-gård featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Vinterhälsningar från djuren på Ålands 4H-gård

På Åland finns en 4H-gård men en hel massa intressanta boenden. Nu ska vi ta en titt på vad djuren på gården gör om vintern. Du är också välkommen att besöka 4H-gården om du rör dig på Åland. Läs mer om gården och öppettiderna på 4h.ax/4h-garden.

Bild på byggnad.

”Vad gör alla djuren på 4H-gården när det är vinter?”

Så kan vissa människor fråga, och kanske tro att djuren går i ide, men här är det är full rulle alla årstider! Djuren måste ju få städning och matning även på vintern.

Man kanske kan tro att getter och får inte bryr sig om att det snöar, men enligt vår flock är de nog gjorda av socker, för om vädret är dåligt kan de brista ut i klagosång när man passerar hagen. ”Har du glömt oss här?” bräker Stig och Lennart medan Lollo och Svea håller med!

Får är vanligtvis tåliga, men våra växer upp med getterna och tror nog att de är av samma art. Eller så vill de bara hänga med sin flock, då är det lättare att tycka lika! Hos oss bor fåren Flora och Fixa.
Om det är fint väder trivs alla utomhus, då brukar de leta efter något ätbart eller bara gå på upptäcktsfärd i sin stora hage.

Bild på får.

Grisarna Poppy och Leiff gillar också att leta mat och böka ute i hagarna, men de har ju inte så mycket päls! När en gris är missnöjd hör man det på långt håll. Det finns ett uttryck som lyder ”låta som en stucken gris”, men grisar kan faktiskt vara ganska högljudda oavsett situation! När de fryser står de och utanför 4H-gårdens dörr och klagar tills man kommer och släpper in dem.  Då är det skönt att få böka ner sig hemma i sin egen box. En sovande gris syns knappt, de är väldigt duktiga på att bädda ner sig under all halm.

En gris.

Kaninernas liv påverkas inte så mycket av vintern, de får lite mer halm att sova i, och pälsen blir lite tätare och mjukare.

Temperaturen inne i 4H-gården är ganska låg året om, eftersom stenväggarna är så tjocka att det tar ett tag innan både värme och kyla når in. Det är nog djuren ganska nöjda med.

kalkoner

Vi får inte glömma våra fåglar! Skulle kalkonerna själva få bestämma skulle de säkert vara ute dygnet runt, men Siv och Solveig vet inte alltid sitt eget bästa, de klampar runt och utforskar området tills någon i personalen meddelar att det är matdags. Myskankorna Rut, Lisen och Berit älskar att bada i sitt dike eller i sin balja, och de gör de oavsett vilken årstid de är, på dem går det ingen nöd!

ankor

4H-Gården

Text och bilder: Kadi Henell, Ålands 4H

Artikeln har ursprungligen publicerats i EOS 1/2021.

Back to top of page