Unga sysselsätts och får värdefull arbetserfarenhet via 4H – nu börjar högsäsongen featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter, Press

Unga sysselsätts och får värdefull arbetserfarenhet via 4H – nu börjar högsäsongen

Via 4H:s arbetspooler kan 14 år fyllda ungdomar få sitt första jobb och tjäna egna pengar. 4H-föreningarna erbjuder möjlighet till att bekanta sig med arbetslivet och få viktiga arbetslivserfarenheter.

Då snön smälter och våren och sommaren står för dörren börjar högsäsongen för 4H:s arbetsförmedling. Trädgårdsarbeten måste göras, utemöblerna måste underhållas och staketet behöver ett nytt färglager. Inomhus är det dags för vårstädning och fönstren ska tvättas. Sysslor som de här är passande uppdrag för arbetspoolernas ungdomar, som tar sig an allt från enskilda projekt till regelbundna arbetstillfällen.

2021 förmedlades över 9000 timmar till ungdomar i hela Svenskfinland och över 90 000 euro betalades ut i löner. Att anställa via arbetspoolerna är ett bra sätt att stöda lokala unga samtidigt som man får enkla hushållsprojekt genomförda.

Botnia 4H:s arbetsförmedling Nordpolen erbjuder vardagshjälp året om, men till våren blir jobben fler, säger verksamhetsledare Mona Ahlsved.

– På våren behövs hjälp med krattning, fönstertvätt och dylikt. Vi hjälper också till med städning, vi har flera åldringar som vill ha regelbunden städning.

Just nu håller de på att rekrytera nya “nordpolare” och ska ordna handledningskurs till dem. Under våren har de dessutom hållit förberedande kurserna “dogsitter” och “barnvaktaren” som ger ungdomar utbildning inom hundskötsel och barnvaktande.

Alla ungdomar inom 4H:s arbetspooler går en introduktionskurs innan de skickas ut på sina första arbetsuppdrag.

– På kursen går vi igenom allt från att ingå ett arbetsförhållande, skatter, lön och allt vad det innebär. Vad man har för ansvar som arbetstagare och vad man får och inte får göra från arbetssäkerhetssynvinkel, säger Jannica Ruusunen, verksamhetsledare för Östnylands 4H.

Ungdomarna får också praktisk träning i de vanligaste uppdragen under kursen, så som hur man städar, krattar och tvättar fönster.

– Vi är också med dem första gången på jobbet och är också tillgängliga under hela sommaren för de ungdomar som behöver det, säger Ruusunen.

Både Ahlsved och Ruusunen är överens om den viktigaste orsaken till att man ska anställa en ungdom via 4H:s arbetspooler – man ger ungdomarna en chans.

– Man hjälper till att sysselsätta ungdomar, det är inte enkelt att få arbetserfarenhet i den här åldern, säger Ahlsved.

– Man ger erfarenheten och möjligheten till ungdomar att inleda arbetslivet, säger Ruusunen.

 

För mer info om arbetspoolerna, kontakta din lokala 4H-förening.

 

Tilläggsuppgifter:

Camilla Wahlsten, verksamhetsledare, Finlands svenska 4H, Phone number040 563 6127, camilla.wahlsten@fs4h.fi

Mathilda Kull, t.f. kommunikatör, Finlands svenska 4H, Phone number044 097 0101, mathilda.kull@fs4h.fi

 

 

 

Back to top of page