Sikta mot sommarjobb – några tips till unga featured image
Publicerad | i Föreningarna

Sikta mot sommarjobb – några tips till unga

Sommaren kanske känns långt borta ännu i snöiga januari, men flera unga funderar redan på sommarjobb. En trygg möjlighet för den unga är att sysselsätta sig på hemorten via 4H-föreningens arbetspool. Innan jobbuppdragen går de unga 4H-kursen Körkortet till arbetslivet samt erbjuds handledning av 4H-ledare.

Att söka arbete kan vara en utmaning, särskilt om det är första gången. Via 4H-arbetspooler erhåller unga första arbetslivserfarenheter och handledning i arbete.  Inom 4H sporrar vi den unga till jobbsökande och företagsamhet på den egna orten – nyttiga tips hittas i Körkort till arbetslivet handbok för unga. Handboken har förnyats 2024 med beaktande av lättspråk i samarbete mellan Fs4H och LL-centret. Efter avslutad kurs erbjuds den unga 4H-kursintyg med 0,5 studiepoäng, 4H-Akademin.

Jobbsökande och arbetslivets spelregler

Det första steget är att förstå grundläggande aspekter av att vara jobbsökande. Vad innebär det egentligen och vilka spelregler gäller?

  • En välskriven arbetsansökan är din första chans att göra ett positivt intryck. Se till att den är tydlig, professionell och anpassad efter det specifika jobbet.
  • Ditt CV är som ditt personliga visitkort. Presentera dina färdigheter och erfarenheter på ett överskådligt sätt för att locka arbetsgivarens uppmärksamhet.
  • Ta initiativ. Att ringa arbetsplatsen visar inte bara ditt intresse utan gör dig även minnesvärd för arbetsgivaren. Det kan göra skillnad!
  • Förbered dig noga för intervjun. Visa upp din passion och hur du kan bidra till arbetsplatsen. Klädsel och kroppsspråk spelar också en viktig roll.

Arbetsavtal

När du fått jobbet är det viktigt att känna till arbetsavtalets detaljer. Lön, arbetstider och arbetsuppgifter bör vara klart specificerade.

  • Hur bildas lönen? Förstå hur lönebildningen fungerar, inklusive skatter och eventuella avdrag.
  • Innan du börjar arbeta behöver du ordna med ditt skattekort.
  • Vad förväntar sig arbetsgivaren av en ny arbetstagare? Förstå arbetsgivarens förväntningar och ge ett gott intryck.
  • Ett arbetsintyg är värdefullt för din framtida karriär. Se till att få det när du slutar ditt sommarjobb.

Detta är bara en smygtitt på innehållet i vår handbok för unga. Vi täcker även ämnen som kundservice, olika kundtyper och hur du kan navigera genom krävande situationer. Dessutom delar vi värdefulla tips om att ha koll på din ekonomi som unga arbetstagare.

Sikta mot sommaren med självförtroende och kunskap. Körkortet till arbetslivet är din guide på vägen mot ett givande och lärorikt sommarjobb! Kontakta 4H-föreningen på din ort och få mer information.

Läs handboken här: Körkortet till arbetslivetPDF file

Kursen 4H körkortet till arbetslivet är avsedd för unga + 13 år.  Kursen ger dig färdigheter och kunskap i  hur man söker ett jobb, om vad arbetslivsfärdigheter innebär samt om kundbemötande.

 

En väg in i arbetslivet med 4H

Finlands svenska 4H sysselsätter unga genom 4H-arbetsförmedling lokalt (arbetspooler för unga) och hjälpledarjobb inom föreningen. Utomstående har också möjlighet att kontakta föreningen för jobbuppdrag, vilket skapar en lokal plattform för sysselsättning.

För unga som fyllt 14 år erbjuder 4H möjligheten att bekanta sig med arbetslivet och träna viktiga arbetslivsfärdigheter. Från att hantera kunder till att redovisa arbetstimmar och lämna in skattekort för lön får de unga en helhetsförståelse för arbetslivet. För dem som vill fördjupa sina kunskaper erbjuder 4H även förberedande kurser inom olika områden som trädgårdsskötsel, barnpassning, skogsarbeten, städning och hundskötsel.

Genom 4H:s arbetspooler kan unga få sitt första sommarjobb och därigenom tjäna sina egna pengar. Detta inte bara ger ekonomiskt oberoende utan låter dem även prova på olika jobb och få insikter i arbetslivet, vilket underlättar valet av framtida karriärväg.

Så om du är ung och ivrig att komma in på arbetsmarknaden eller om du som företag eller hushåll behöver extra hjälp, ta kontakt med 4H:s arbetspooler. Tillsammans med den lokala 4H-föreningen jobbar vi för ett starkare civilsamhälle, en god gärning i taget.

Ta kontakt med den lokala 4H-föreningen

 

 

 

Back to top of page