Ordna evenemang på Närmatsdagen 7-8.9.2024 featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Utomhusaktiviteter

Ordna evenemang på Närmatsdagen 7-8.9.2024

4H slår ett slag för matfostran och ungas sysselsättning landsbygden på under Närmatsdagen 2024! Fundera på hur du kan skapa ett evenemang för att synliggöra 4H-verksamheten och det lokala samarbetet kring närmat på din ort. 

Nationella Närmatsdagen firas i år under två dagar, den 7-8 september 2024. Lördagen är huvuddagen för Närmatsdagshelgen, men i samband med anmälan kan du bestämma om du vill hålla dörren öppen för besökare även på söndagen.

Läs mer i handboken för arrangörer.

TIPS OCH IDEER FÖR ETT 4H-JIPPO PÅ NÄRMATSDAGEN

💚 Ordna ett evenemang på Närmatsdagen enskilt i 4H-föreningen eller tillsammans med en bondgård, andra föreningar och olika lokala samarbetspartners. Var kreativ i planeringen av evenemanget!

💚 Ge barn och unga i 4H-föreningen möjligheter till delaktighet vid planering och förverkligande av evenemanget. Bolla idéer kring roligt program om matens väg från jord till jord, skog, djur, traktorer och annat skoj på landsbygden och i skärgården. Tillsammans lyckas vi!

💚 Öppna ett pop up café med barnens och de ungas egna salta och söta skapelser av säsongens råvaror ur egna odlingar eller av bönderna på orten. Ordna med workshops med tillredning av mellanmål såsom smoothies eller i att rensa fisk.

💚 Ge unga 4H-företagare möjlighet att marknadsföra sig och sina produkter.

💚 Bjud in unga från 4H-arbetspolerna och synliggör 4H:s sysselsättande verksamhet på orten på ett inspirerande sätt. De unga kan även sysselsättas vid den egna 4H-föreningens eller lokala samarbetspartners evenemang under Närmatsdagen.

💚 Ordna en naturstig med olika aktiviteter ur 4H Skogspaletten och inspirera till natur- och skogsupplevelser. Naturstigen kan avslutas med en smakskola i vilda bär och ätbara växter osv. Naturstigen kan ordnas vid åkerkanten, i parken, i skogen eller vid havet.

💚 Anmäl 4H-evenemanget på Närmatsdagens webbplats: Bli arrangör – Lähiruokapäivä (lahiruokapaiva.fi)

Vid frågor, kontakta Bettina C. Lindfors, koordinator för utbildning och ledarstöd, Fs4H, 040 920 98 10, bettina.lindfors@fs4h.fi

Back to top of page