Odla jättesolrosor – tips & råd featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Odling

Odla jättesolrosor – tips & råd

Varje år ordnas 4H-solrostävling! Du får chansen att odla solrosor från små frön ända tills de blir flera meter höga. Den som har den största solrosen vinner och får ett pris! Fröna får du från din 4H-förening. Din uppgift är att plantera och ta hand om dina solrosor under sommaren. På senhösten mäter du hur långa de blivit och hur stor frökakan är. I den här artikeln delar vi massor av bra tips och råd för hur du kan odla stora, välmående solrosor och kanske till och med vinna tävlingen.

Fredrik från Sunds Trädgårds ger sina bästa tips för ett lyckat resultat

 

En steg-för-steg-guide för att lyckas i 4H:s solrostävling 🌻

  1. Förbered odlingsplatsen: Innan du börjar odla är det viktigt att förbereda odlingsplatsen. Placera solrosen på en plats där den får mycket sol, men undvik att den står i direkt gassande sol. Välj en plats som är mullrik, porös och något upphöjd för att undvika rotröta. Rensa bort ogräs runt planteringsplatsen med hjälp av en hacka för att ge solrosen optimala förutsättningar att växa.
  2. Förodla eller så direkt ute: Du kan välja att förodla solrosfröna inomhus i början av april eller så dem direkt utomhus när jorden är tillräckligt varm, helst kring 20 grader (maj/juni).
    Om du förodla inomhus, fyll en djup kruka med 2/3 gödslad blomjord och näringsfattig såjord på toppen. Tryck ned fröerna cirka 1 centimeter djupt med tre centimeters mellanrum. Vattna så att jorden är fuktig. Se till att jorden är välgödslad och plantera blommorna med cirka 40-50 centimeters mellanrum så de får utrymme.
  3. Använd rätt gödsel: Börja med ett gödselmedel som har höga kvävehalter på våren för att främja tillväxten. Efter midsommar, när solrosen börjar bilda blommor, övergå till ett gödselmedel med högre kalium- och fosforhalter för att stimulera blommandet. Undvik överdrivet med kväve för att undvika att skada plantan.
  4. Skötsel under sommaren: Se till att vattna solrosen regelbundet, särskilt under torra perioder. Solrosor är törstiga växter och behöver mycket vatten för att växa sig stora och starka. Glöm inte att ge lite extra gödsel i juli för att stödja tillväxten och blomningen.
  5. Uppbindning: Stötta solrosen med en blompinne redan från början för att hjälpa den att växa stadigt. Sedan behöver du stödja solrosen ytterligare när den växer, viktigt att stödja den långt upp på stjälken. Fundera på vilka möjligheter du har på din gård, som att fästa en lina högst upp på en husvägg eller använda en påle. Se till att binda solrosen så att den håller för vikten när blomman blir stor, men undvik att strypa stammen med för strama band.

Med rätt vård och omsorg, lite tålamod och tur kommer din solros att växa sig stor och vacker. Lycka till med din odling! 🌻

Läs mer om 4H:s solrostävling här. 

Back to top of page