Omeletten är ett ypperligt morgonmål eller mellanmål en kall vinterdag. Rör ihop några ägg och testa fram din favoritfyllning.
OMELETT för 2 personer
Du behöver:
3 ägg
2 msk vatten
1 krm salt
1/4 krm finmalen svartpeppar
Fyllning, välj av följande och gör din favoritfyllning:
1 skiva rökt skinka eller
50 g tärnad kassler
½ dl hackad (tinad) spenat
1 – 2 msk hackad lök
2 msk hackad tomat
1 dl riven ost
1 msk färska örtkryddor t.ex. basilika, persilja, gräslök, dragon, körvel
Gör så här:
- Vispa ägg, vatten, salt och peppar i en bunke med en vanlig visp eller gaffel. Det ska bara vispas lätt.
- Tillsätt valbart någon av fyllningarna och blanda i äggsmeten.
- Hetta upp en stekpanna med matfett eller olja på medel hög värme.
- Häll äggsmeten i stekpannan när den är varm.
- Grädda omeletten genom att steka den på medelvärme eller något lägre (den ska inte bli bränd). Skaka pannan någon gång då och då så den lösa äggsmeten rinner ner. När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös äggsmet i mitten rinner ner.
- När äggsmeten stelnat är omeletten klar (det brukar ta cirka 5 minuter).
Servera den som den är eller vik dubbelt och lägg den på en tallrik.
Receptet är ur Matglädje – Skojiga rätter för stora och små.
Foto: Martina Uthardt