Kalla dagar är perfekt för kexkalas! featured image
Publicerad | i Aktivitetstips, Recept

Kalla dagar är perfekt för kexkalas!

På bilden: Mördegskex med en klick hallonsylt och Runebergskex.

Text & bild: Chatarina Doktar, Vörånejdens 4H

 

Vad passar inte bättre än att fixa till ett kexkalas efter att man varit i pulkabacken eller skidspåret en förmiddag? Jag tänkte ge dig tips på snabba och goda kexrecept som du fixar ihop av ingredienser som oftast finns i ditt kylskåp och skafferi! Dessutom får du tips på knapriga Runebergskex. Släng dig i väggen tråkiga tårtan! För att göra kexkalaset fulländat så rekommenderar jag att du serverar kexen till din familj på fina fat och att ni dricker te till detta.

 

Recept 1: Mördegskex

  • 200 gram smör, rumsvarmt eller kallt
  • 100 gram (1 dl) strösocker
  • 350 gram (5-6 dl) vetemjöl
  • (1-2 msk kallt vatten)

Ugn: 200 grader

  1. Skär kallt smör i tärningar eller låt det bli rumsvarmt.
  2. Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en deg. Detta görs bäst i en matberedare med knivblad. Men kan också göras gör hand för en ordentlig armträning. Om degen inte vill binda ihop sig kan man sätta i 1-2 msk kallt vatten.
  3. Slå in degen i plastfolie och låt stå i kylen i ca 30 min till 1 timme.
  4. Nu kan du göra kex av olika slag. Antingen kavlar du ut degen till en tunn platta som du kan trycka ut olika former på (med t.ex. pepparkaksform) eller så gör du som jag gjort: Rulla degen till en stock som är ca 3 cm i diameter. Skär ca 0,5-1 cm tjocka skivor och placera på plåt.
  5. Kexen bakas i ugn på 200 grader i ca 10-15 minuter. Tills att kexen fått fin färg. Lägg på galler för att svalna så blir kexen skarpa.

Tips: Om det blir deg över går det bra att frysa in resterna till en annan dag. Se till att försluta degen med plastfolie och sätt i frysen. Då suget efter kex slår till så kan du enkelt ta ut stocken med kexdeg, skära passliga bitar och baka i ugnen.

Tips 2: Chatarina har på bilden gjort en kexvariant där hon rullat degstocken i pärlsocker innan hon skär kexen. Sen har hon tryckt med tummen mitt på kexet och lagt ca 1 tsk hallonsylt i mitten av kexet innan gräddning. Det blir nästan som ballerinakex!

Recept 2: Runebergskex

16 st

  • 100 gram smör
  • 1 dl farinsocker
  • ¾ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk kardemumma
  • ½ tsk matsoda (bikarbonat)
  • ¼ tsk bakpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ dl skorpmjöl
  • Hallonsylt

Florsockerglasyr:

  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vatten

Ugn: 175 grader

  1. Vispa socker och smör fluffigt i en bunke med elvisp.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Häll de torra ingredienserna i skålen med socker och smör blandningen. Blanda snabbt ihop till en smet.
  4. Klicka ut smeten i 16 klickar med sked på en plåt med bakplåtspapper på. OBS! Kexen flyter ut mycket under gräddningen så lämna tillräckligt med rum mellan varje kex.
  5. Baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter i 175 grader. Låt svalna.
  6. Under tiden kexen svalnar kan du blanda ihop florsockerglasyren. Den är så enkel att du mäter upp florsocker i en skål. Blandar i vatten 1 tesked åt gången för att få bra konsistens.
  7. Klicka ut sylt på kexen och spritsa på en ring av glasyr runt. Låt glasyren stelna något innan du serverar.

 

Recept 3: Chokladsnittar

Ca 60 st snittar

  • 200 gram smör
  • 1,75 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 4 msk ljus sirap
  • 4,5 dl vetemjöl

Garnering:

  • Ca 6 msk pärlsocker

Ugn: 175 grader

  1. Mät upp smöret och skär det i mindre bitar. Tillsätt socker. Låt stå framme några minuter så det blir mjukt.
  2. Vispa smör och socker till en jämn smet med elvisp.
  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet.
  4. Tillsätt kakao och ljus sirap. Vispa igen.
  5. Tillsätt vetemjöl. Vispa tills smeten går ihop. Tryck sedan ihop degen till en boll.
  6. Dela degen i 6 lika stora delar och rulla ut till 6 längder lika långa som plåten. Använd 2 plåtar, så blir det 3 längder per plåt.
  7. Platta till längderna lite grann (kan göras med gaffel). Strö över pärlsocker och tryck ner det lite i degen.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt dem svalna ca 2 minuter på plåten. Skär dem sedan genast i sneda bitar med en vass kniv.

 

Kexen håller sig i ca 2 veckor i en burk med tätslutande lock i rumstemperatur. Går också bra att frysa deg eller färdiga kex och håller sig då i frysen i några månader.

Back to top of page