Gör en egen påskhare featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Gör själv

Gör en egen påskhare

Det här är ett pyssel som du kan göra utomhus inför påsken. Haren blir en fin dekoration på ytterdörren och du behöver inte ha något speciellt material hemma för att fixa den.

Plocka med dig allt material i en korg så kan du färdigställa haren från början till slut ute i vårvädret, och ja, glöm inte fingervantarna!

Du behöver:

  • färskt björkris
  • band/snöre/järntråd
  • något att dekorera haren med
  1. När du klippt kvistarna från björken ska du kolla att de är grönaktiga på insidan. Är de bruna har de torkat och kommer att gå av när du pysslar ihop haren.
  2. Välj de längsta kvistarna. Jag använde 3 st som var ca en meter långa till harens nedre kropp. Böj kvistarna till en cirkel och bind fast. Du kan använda vad som helst för hållbart snöre som du hittar hemma.Gör en lite mindre cirkel av 2-3 kortare kvistar och bind ihop. Detta blir harens huvud. Av några korta ca 40 cm långa kvistar böjer du ihop två öron åt haren.Nu har du alla delar klara. Dessa ska nu monteras ihop och dekoreras.
  3. Jag valde ett gult band att binda fast kroppen och huvudet. Då fungerar bandet samtidigt som en del av dekorationen. Vill du dekorera med nå annat, t.ex. fjädrar kan du använda ett tunnare band.
  4. Bind också fast öronen. Här använde jag ett jutesnöre.

När du dekorera haren får du använda din fantasi och utgå från det material du hittar. Jag valde att göra gula rosetter både runt halsen och öronen på påskharen. Sen satt jag fast några påskägg som jag hade från tidigare. Du kan också dekorera med blommor, fjädrar och olika färgs band. Kanske du har pysslat nå annat påskpynt som du kan dekorera haren med.

Tips! Använder du jutesnöre är haren komposterbar efter påsk. Plocka bara bort dekorationerna.

Text och foton: Nora Backlund, Vörånejdens 4H

Back to top of page