Att vara dogsitter – Fanny berättar featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Att vara dogsitter – Fanny berättar

I början av år 2020 arrangerade Ålands 4H en kurs för ungdomar som är hundintresserade eller som skulle kunna tänka sig att bli hundvakter. Utmed kursen samarbetade 4H med Ålands Kenneldistrikt och ÅBSK (Ålands bruks- och sällskapshundklubb) och en grupp unga fick lära sig om allt från hundens signaler till hur man klipper klor samt hund.

De som ville bli hundvakter och samtidigt testa företagande kunde efter att ha gått hundvaktskursen lära sig mer om företagande genom att gå en 4H-företagskurs. Här togs ämnen såsom marknadsföring, prissättning och hållbart företagande upp, samtidigt som deltagarna fick en gästföreläsning av bland annat Ålands Näringsliv och unga företagare.

 

Fanny Boman gick både dogsitter- och 4H-företagskursen och började med hundpassning som lättföretagare, vid sidan av studier och jobb. Fanny berättar mer och ger några tips:

 

Berätta kort om vem du är och varför du valde att gå dogsitter-kursen och bli hundvakt:

”Jag heter Fanny Boman, är 17 år och kommer från Åland. Jag fick inspiration att gå dogsitterkursen av min kusin och tyckte det lät roligt och som ett bra extra jobb.”

 

Hur har det varit att vara hundvakt och ta emot uppdrag?

”Det har varit roligt och väldigt lärorikt att få testa på att passa olika hundar. Jag kunde nästan inget om företag och fakturering innan kurserna men lär mig mer för varje gång.”

 

Vad har du lärt dig genom att gå kurser med 4H?

”Kurserna har lärt mig väldigt mycket, allt från att ta hand om en hund på bästa sätt till att driva ett företag som ung.”

 

Vilka tips kan du ge andra unga som funderar på att bli dogsitter?

  • Ta kontakt med närmaste 4H-förening, fråga om det finns möjlighet för dogsitterkurs samt lättföretagande.
  • Träffa hunden och kom fram till en plan med hundägaren innan du börjar rasta den själv.
  • Fråga hellre för mycket än för lite.
  • Gör upp en bra plan med din 4H-handledare.
  • Våga säga nej om du känner att hunden inte passar dig.

Läs mer på www.4h.ax!

Back to top of page