Årets skogsbrukare Arthur Eriksson: ”Skönt att ha natur omkring sig” featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter

Årets skogsbrukare Arthur Eriksson: ”Skönt att ha natur omkring sig”

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett Arthur Eriksson, 18, från Borgå till årets skogsbrukare i södra Finland.

Arthur har länge haft ett intresse för skog och natur. Som barn vistades han tillsammans med familjen i skogen, som börjar alldeles bredvid hemmet i Jackarby.

– Skogen ligger nära hemmet. Det var trevligt att vandra och plocka svamp, berättar Arthur om hur skogsintresset börjat.

Han har varit aktiv inom 4H i Borgå i tolv år och när allt började handlade det också om skog. I ungdomsföreningslokalen Bygdeborg i hembyn hade 4H en klubb som kallades för Skogsmappen. Klubben hölls av Arthurs mamma Sabina Eriksson, som även i dag fungerar som instruktör i Borgå 4H.

– Skogsmappen är ett material som Finlands svenska 4H sammanställt. Där fanns mycket information som skog och dessutom också uppgifter, berättar Sabina och visar Skogsmappen.

Planterat egen skog

Arthur har egen skog som han fått av sin morfar. Han har planterat gran och tänker utöka beståndet med lönn och ek.

– Det här är ingen ekonomiskog i första hand. Jag tycker att skogen ska vara vacker och att många olika arter ska trivas där.

Granplantorna har kommit bra igång. De följande åren gäller det att hålla gräset i schack så att plantorna får tillräckligt med ljus och fortsätter att växa. När det blir dags att röja tar Arthur själv tag i röjsågen. Motorsågen hanterar han också.

Skriver studenten

Arthur går i Borgå Gymnasium och skriver studenten i vår. Framtidsplanerna tar sakta form. Kan skogen bli ett yrke för Arthur?

– Det tror jag inte. Den förblir nog ett fritidsintresse. Skogen har andra värden för mig än det ekonomiska, funderar Arthur.

Han har många hobbyn förutom skogen.

– Jag är intresserad av ånglok, gamla bilar och gamla traktorer. Astronomi hör också till mina specialintressen och jag är medlem av URSA.

Arthur har ett ekologiskt trädgårdsland med bl.a. potatis och örter. Örterna har han valt med tanke på sitt matlagningsintresse.

– Jag gillar asiatiska smaker. Kryddorna kommer från mitt eget trädgårdsland.

Båtliv och fiske hör till sommaren. Pappa Jim Eriksson är född i Hangö och är navigationslärare så båtar har länge hört till bilden.

Mångsidig musiker

En stor del av Arthurs tid går till musiken. Cello är hans huvudinstrument. På egen hand har han också lärt sig spela piano, gitarr och ukulele.

– Jag spelar i musikinstitutets kammarorkester. Jag är också medlem i en Jazztrio kallad Hot Club of Porvoo. Namnet kommer från musikstilen vi spelar dvs. hot club, berättar han.

Arthur skriver också egna låtar och gillar att improvisera.

Konserter för de äldre

4H i Borgå har ordnat konserter i äldreboenden där Arthur musicerat tillsammans med sin syster Amanda Eriksson.

– Amanda sjunger och jag ackompanjerar henne på piano eller gitarr.

Musiken väljer syskonen med de äldre i åtanke. Det ska vara musik från den tiden då åldringarna var unga. Konserterna har varit mycket omtyckta.

Text och foto: Maria Lill-Smeds

Back to top of page