4H-minnen från Kimitoön featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

4H-minnen från Kimitoön

I år firar Finlands svenska 4H 90 år. Jubileumsåret till ära har Clara Bergström från Kimitoöns 4H träffat före detta verksamhetsledare Berit Forsbom och entreprenör Jonas Sahlgren, och frågat dem vad de minns om sin tid i 4H.

Berit Forsbom anställdes som verksamhetsledare för Kimitoöns 4H i slutet av sjuttiotalet. Hon jobbade som verksamhetsledare i 17 år. I dag är hon en glad pensionär.

Vad var det bästa med att jobba som verksamhetsledare?

– Det var den goda kontakten med medlemmarna och deras föräldrar. Jag träffar fortfarande många före detta medlemmar som hejar glatt och växlar några ord då vi träffas.

Berit Forsblom minns att jobbet på 4H var lite som ett familjeföretag, alla i familjen var involverade och ställde upp då det behövdes.

Du jobbade som verksamhetsledare i 17 år. Vad gjorde att du ville jobba så länge för 4H?

– Jag fick så fint stöd från styrelsen som ställde upp i vått och torrt. Min familj var väldigt involverad i mitt jobb – man kan säga att det var som ett familjeföretag. Jag hade inget körkort, så min man Sekel skjutsade mej med bil då jag jobbade och han var också med då vi hade läger. Han var lägerchef. Min son Tom var intresserad av skogen och hade egen sockerbetsodling som 4H-företag. Även hemma med jordbruket som vi bedrev, jobbade jag tillsammans med min man.

Vad sysslade ni mest med i 4H under din tid som verksamhetsledare?

– Medlemmarna odlade grönsaker, hade företag, bakade och sålde på torg. På hösten ordnades företagsutställning där medlemmarna ställde ut vad de odlat och bakat. Även husdjur och produktionsdjur ställdes ut. Vi hade kurser och mopedtävlingar. På sommaren hade vi läger med Pargas och Nagu 4H.

”Att köpa och pruta är riktigt min grej”

Jonas Sahlgren var aktiv 4H-medlem på nittiotalet.  Idag är han företagare och ägare till Kimito Brewing. Bryggeriet startade han upp i februari 2016 tillsammans med sin fru Stina.  I år blev Kimito Brewing vald till årets företag i Kimito.

Vad har du för minnen från din tid som 4H-medlem och varför valde du att vara med i 4H?

– Jag ville vara med där det hände något. Via min moffa blev jag bekant med lantliv och jordbruk.

– Jag odlade grönsaker och fick lära mej att fullfölja det jag åtagit mej! Det var kanske inte alltid så roligt att rensa ogräs, säkert hjälpte pappa till i någon mån, men man ville ju ha allt i ordning då Berit kom på besök för att inspektera odlingarna. Jag lyckades ju odla en mega stor rödbeta som vägde över 3 kg. Det skrevs i tidningen om den till och med. Torgförsäljning gillade jag extra mycket. Att köpa och pruta är riktigt min grej!

– Pratsam som jag är, håller jag än i dag på och pressar priser så mycket jag kan då jag gör affärer. Sedan tre år tillbaka har jag mitt bryggeri och brygger olika ölsorter som ju är gjort på spannmål. Där kommer odlingen in i bilden, nu är det andra som odlar och jag köper upp.

– Att vara företagsam är viktigt, få lön för det man gör och kunna se nyttan med vad man åstadkommer.

Text och foton: Clara Bergström, Kimitoöns 4H

Back to top of page