4H ger internationella erfarenheter featured image
Publicerad | i Föreningarna

4H ger internationella erfarenheter

Under sommaren ordnades det nordiska 4H-lägret på Bornholm i Danmark 20-27 juli. De finlandssvenska deltagarna bestod av Alina, Johanna och Sara från Östnylands 4H.

Temat för det nordiska lägret var ”Community Across Borders”. På deltagarnas berättelser från lägret märktes att en stor del av kommunikationen mellan deltagare och ledare gick på engelska. Som vanligt var de norska deltagarna välrepresenterade på lägret.

Deltagarna från de olika länderna hade förberett program för att presentera sina länder. De tre finlandssvenska deltagarna gjorde en egen presentation . Deltagarna  hade med sig maltlimpor hemifrån, som lägerdeltagarna uppskattade att få smaka. De byggde också en Mumin-torkställning av trä, som kom väl till pass för att torka kläder och handdukar.

Bornholm är ingen stor ö, men enligt deltagarna finns där mycket att se och de rekommenderar ön som resmål. De fick uppleva ett medeltidscenter där de bl.a. fick lära sig runskrift, en vacker gammal hamn, och delta i en båtutfärd där de såg den klippiga kustlinjen.

På lägerområdet stod tälten i långa rader. Där fanns också olika stationer där deltagarna fick välja att göra hantverk. De gjorde t.ex. kortsstygnsbroderier med lägrets logo.

Bland annat de nordiska lägren och europeiskt Rally ger unga möjligheter att resa och uppleva andra länder, och bekanta sig med andra människor på ett mångsidigare sätt än som turist i ett land. Jag uppmuntrar de unga som är aktiva inom 4H att ta vara på alla möjligheter till internationella upplevelser, de kan ge härliga minnen för livet!

Text: Martina Lindroos, Östnylands 4H
Foton: Johanna Österholm

Back to top of page