4H-föreningarna deltar i Hållbarhetsveckan featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

4H-föreningarna deltar i Hållbarhetsveckan

Nu drar Hållbarhetsveckan i gång! Våra 4H-föreningar deltar aktivt med ett brett utbud av program, allt från pyssel till loppis i Nyland, Åboland och Österbotten.

Tillsammans skapas en arena där olika organisationers hållbarhetsarbete synliggörs och öppnar upp för diskussion kring hållbarhetsfrågor lokalt. Inom 4H har vi fokus på barn och ungas hållbara lärande genom att göra. På hallbarhetsveckan.fi hittar ni 4H-föreningarnas program och massor med andra intressanta aktiviteter runt om i Finland.

Ta del av 4H-aktiviteterna och deltagarnas upplevelser under Hållbarhetsveckan 25.9-1.10 i Finlands svenska 4H:s och 4H-föreningarnas sociala medier med hashtags:

#fs4h #Viär4H #hållbarhet #läragenomattgöra #hållbarhetsveckan #hållbarhetsveckan2023 #ungdomsarbete #hobby

💚 Vad tänker du delta i under Hållbarhetsveckan?💚

ÖSTERBOTTEN

Karleby 4H

På Karleby 4H:s aktiviteter under Hållbarhetsveckan blir gamla saker och loppisfynd nytt och användbart. Under veckan pysslar vi tillsammans med barnen av återvunnet material i olika lågstadier i Karleby.

Botnia 4H

Botnia 4H kokar tillsammans med barnen sylt och gele av rönnbär och äppel i klubbarna och eftis. Vi återanvänder gamla barnmatsburkar som barnen får måla och dekorera innan de fylls med sylt eller gele. Barnen har själva plockat rönnbär i naturen och äppel från egen eller grannens trädgård.

Botnia 4H delar även med sig av hållbara tips i ungdomsgrupperna exempelvis hur tillreda rosenvatten för hudvård.

Malax-Petalax-Bergö 4H

Malax-Petalax-Bergö 4H ordnar 27.9 Hållbarhetscafé som har skogen som tema. Tidigare i höst har barnen i Skogens skafferi -klubben spenderat tid i skogen med att plocka såväl ätbart som naturmaterial för pyssel. Barnen har också spenderat tid i 4H-klubblokalens kök och pysselvrå där de själva förberett allt som säljs och visas upp på Hållbarhetscafét. Barnen säljer olika kakor och pajer gjorda på bär, saltiga pajer med svamp, sylt och marmelad och även saft (smakutbudet beror på klubbens skörd).  Förtjänsten tillfaller barnen. Välkommen!

Larsmo-Pedersöre 4H

Larsmo-Pedersöre ordnar en kväll med käpphästar, gårdsloppis och skräppyssel under Hållbarhetsveckan.

En kväll med din käpphäst, 27.9. kl. 17:30-19:30, Överesse skola

Det blir en helkväll för dig och din käpphäst tillsammans med oss på Larsmo-Pedersöre 4H. Vi kommer att göra grimskaft, namnskylt och ha en liten hopptävling. Mellanmål ingår. Deltagaravgift 8 euro. Anmäl dig på vår hemsida eller direkt åt 4H-ledaren Emma 050-5593438

Gårdsloppis 30.9 kl.10-14 vid Lövis, Bennäs

Vi ordnar gårdsloppis vid Lövis. Kom med och umgås, kanske hittar du nåt fynd! Våra 4H-medlemmar med familjer är välkomna att gratis komma och sälja sina saker. Kontant betalning.

Från jord till bord 30.9 kl.10-14, Esse församlingshem, Esse

Vi deltar i evenemanget Från jord till bord med fokus på hållbarhet och kretslopp inom matlagning, odling, matsvinn, storkök, återvinning, kompostering. Vi ordnar med skräppyssel för barn och unga där vi återanvänder gamla material för att skapa nya föremål.

Kristinestads 4H

Välkommen med och lär dig koka god sylt av höstens frukter och bär 30.9 kl. 11-13 på Ungdomsgården i Kristinestad. Vi gör även våfflor som vi äter tillsammans med sylten som vi kokat. Alla deltagare får en burk sylt med sig hem. Evenemanget är för 7-12-åringar. Läs mer och anmäl dig till hållbarhetsevenemanget på Kristinestad 4H:s webbsida senast 25.9.2023: https://kristinestad.fs4h.fi/klubbar/

Vörånejdens 4H

Vörånejdens 4H uppmärksammar lokala äppel i olika former inom matlagning och bakning med barnen i 4H-klubbarna. Äppelskoj i Maxmo skolan på måndag 25.9, Kimo skolan på tisdag 26.9, Karvsor skolan på önsdag 27.9, Koskeby skolan på torsdag 28.9 och Centrum skolan på fredag 29.9.

Vidare medverkar Vörånejdens 4H på årets Friluftslördag 30.9 kl. 10-15 på Norrvalla i Vörå. Vi ordnar med 4H Naturparkour så kom med och utmana dig själv att ta dig fram i naturen på ett roligt sätt, högt och lågt i terrängen. Vi garanterar rörelseglädje i stora mått.

Korsholms 4H

Korsholms 4H uppmärksammar Hållbarhetsveckan i klubbarna med barnen genom att samla gamla glasburkar som dekoreras med höstlov och förvandlas till fina lyktor.

Korsnäs 4H

Korsnäs 4H tjuvstartade Hållbarhetsveckan redan 16.9 och bjöd in till familjedag på lokala råvaror i säsong. Tillsammans med barn och unga gjordes spöken av gamla lakan och flytspackel inför Halloween.

NYLAND

Sibbo 4H

Sibbo 4H uppmärksammar Hållbarhetsveckan i 4H-klubbarna genom att pyssla hållbart med återvunnet material och diskutera med barnen om betydelse av hållbar utveckling.

Borgå 4H

Borgå 4H ordnar  med 4H-dag i temat ”Barn och unga kan” 28.9 kl. 17-20 på Hagaborg i Sannäs. Under evenemanget har barn och unga möjlighet att sälja sina egna tillverkade produkter såsom bak- och hantverk. De ordnar med lopptorg och sakbytardag. På plats finns även andra lokala försäljare med ”hållbara varor” till försäljning.

Ingå 4H

Ingå 4H ordnar med hållbar matlagning tillsammans med barnen i klubbarna under Hållbarhetsveckan. Tillsammans tillreds mellanmål med närproducerade råvaror, vi äter tillsammans och diskuterar varför lokalt producerad mat är att föredra.

ÅBOLAND (EGENTLIGA FINLAND)

Kimitöns 4H

Kimitoöns 4H ordnar skördemiddagar och tillreder måltiderna av lokala råvaror i säsong under Hållbarhetsveckan. Skördemiddagar ordnas på Sagalund museum och på Hitis-Rosala skolan. Vidare kockas det hållbart med barnen i 4H-föreniungens olika klubbar under Hållbarhetsveckan.

Pargas 4H

Pargas 4H ordnar skördefest för barnen i klubbarna där vi skördar egenodlade rotfrukter och grönsaker. Tillsammans tillreder vi måltider med sann matglädje och diskuterar minskat matsvinn under Hållbarhetsveckan.

💚 Vad tänker du delta i under Hållbarhetsveckan?💚

Tilläggsuppgifter om olika 4H-aktiviteter under Hållbarhetsveckan ges av verksamhetsledarna i medverkande 4H-föreningar och av Bettina C. Lindfors, koordinator för utbildning och ledarstöd, Finlands svenska 4h, 040 920 9810.
www.hallbarhetsveckan.fi/program

Back to top of page