Vinnaren i årets 4H-solrostävling är Nellie Wallden, Pargas 4H featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter, Press

Vinnaren i årets 4H-solrostävling är Nellie Wallden, Pargas 4H

4H-solrostävlingen 2023 har avgjorts och vinnaren är Nellie Wallden från Pargas 4H. I våras delade 4H-föreningarna ut solrosfrön till närmare 1 300 barn i runt om i Svenskfinland och på Åland. 4H-solrostävlingen sporrar barnen till sann odlarglädje och omtanke för naturen.

– I samarbete med Sunds Trädgård i Jakobstad delade vi ut två olika sorter av solrosfrön, till barn och unga i 4H-föreningarna. Den lekfulla solrostävlingen går ut på att odla så långa och välmående solrosor som möjligt. På våren tilldelas barnen i 4H-klubbarna solrosfröna som de sår och odlar med omsorg hela sommaren fram till hösten. Då växtperioden är slut, mäts solrosornas längd och frökakans omkrets för resultat. Ett stort grattis till alla unga 4H-odlare för ståtliga solrosor! framhåller Bettina C. Lindfors, Finlands svenska 4H.

4H-solrostävlingen ordnas i samarbete mellan Finlands svenska 4H, 4H-föreningarna och Sunds trädgård i Jakobstad. I år genomfördes solrostävlingen med två olika sorter av solrosfrön, Kingkong och Uniflorus.

4H-solrostävlingen sporrar barnen till sann odlarglädje och omtanke för naturen.

4H-föreningarna delgav de tre bästa odlingsresultaten från respektive förening som de mottagit av de unga odlarna. De tre främsta 4H-odlarna nationellt premieras av Finlands svenska 4H. På första plats Nellie Wallden, Pargas 4H, på andra plats Elias Björknäs, Kristinestads 4H och på tredje plats Leon Neuman, Nykarleby 4H.

– Vi är glada över Nellie Walldens framgång i årets ytterst jämna 4H-solrostävlingen. Nellie har med stor omsorg skött om sina solrosor. De små solrosplantorna planterades tidigt i trädgården på ett riktigt soligt läge. Under växtperioden byggde Nellie med hjälp av sin syster blomställningar så att de inte skulle blåsa omkull i hård vind, berättar verksamhetsledare Susanne Nyman, Pargas 4H.

Nellie Wallden med syster Meya Wallden, Pargas 4H

 

– Inom Pargas 4H väcker vi barnen till matglädje och intresse för matens väg från jord till jord genom egen odling och matlagning av lokala produkter i säsong. 4H-solrostävlingen sporrar barnen till odlarglädje och omtanke för naturen, sammanfattar Sussi Nyman.

De tio främsta unga 4H-odlarna inom Finland svenska 4H

Odlare Förening Poäng
1 Nellie Wallden Pargas 4H 475
2 Elias Björknäs Kristinestads 4H 465
3 Leon Neuman Nykarleby 4H 439
4 Edvin Westerholm Ingå 4H 429
5 Meya Wallden Pargas 4H 428
6 Noella Rosengren Åland 4H 426
7 Simon Belkin Sibbo 4H 425
8 Lukas Jägersköld Kimitoöns 4H 420
9 Elias Björknäs Kristinestads 4H 415
9 Anton Hilden Ingå 4H 415

 

Tilläggsuppgifter ges av:
Sussi Nyman, verksamhetsledare, Pargas 4H, 044 259 1866, susanne.nyman@fs4h.fi
Bettina C. Lindfors, koordinator för utbildning och ledarstöd, Finlands svenska 4H, 040 920 9810, bettina.lindfors@fs4h.fi

BILD PÅ VINNAREN (3Mb) laddas ner här

 

Back to top of page