Uttagningstävlingar i traktorprecision hölls i Närpes featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Föreningarna

Uttagningstävlingar i traktorprecision hölls i Närpes

Halv åtta på morgonen svänger en bil in på ishallens parkering i Närpes, och en kvinna lastar ur tegelstenar och elrör. Två små barn vandrar förbi med sin mamma och ropar glatt: Mamma mamma idag kommer traktorn!

Mycket riktigt, det är dags för årets traktorprecisionstävling. En slalombana, två portar och två ”garage” läggs ut, banan provkörs och justeras. En stund senare anländer en taxi från Kristinestad med tävlingssugna pojkar och ännu lite senare kommer ett gäng pojkar från högstadiet och Yrkesskolan i Närpes. Instruktioner om körning och traktor ges, körordningen lottas ut och tävlingen börjar.

Det gäller att ha tungan rätt i mun då man kör slalom mellan käpparna så att man inte nuddar dem.

Banan börjar med slalom mellan fyra käppar, vidare genom två portar och in med traktorn i ett garage bestående av fem stående elrör. Då bakhjulen är in i garaget börjar den knepiga delen, att backa hela banan tillbaka till startgaraget och parkera kärrans bakbräde så nära ett elrör som möjligt utan att nudda det. Alla pojkar klarar banan, någon nuddar i en käpp ibland och någon får jämka traktorn några gånger innan ekipaget går åt det håll det ska, men alla kommer i mål och parkerar traktorn snyggt i garaget, utan att röra käppen!

Några spännande minuter följer medan poängen kontrollräknas och segrarna utses. Har man kört banan på kortast tid men vinkat eller nuddat en käpp kan en som kört lite långsammare men inte rört någon käpp köra förbi i poänglistan. Dessutom är käppen i garaget mycket viktig, där står 40 poäng på spel beroende på hur kalla nerver man har och vågar parkera nära den.

Deltagare från Närpes 4H.
Deltagare från Kristinestads 4H.

Vinnarna i Kristinestads 4H och Närpes 4H utses. De tre bästa från varje tävlingsklass och förening får gå vidare till traktor-DM som hålls i Närpes den 10 oktober.

Text och foton: Anki Enqvist

Back to top of page