Baka gott plåtbröd som räcker till hela familjen och gör egen färskost med färska örter till.
BRÖD PÅ UGNSPLÅT
Du behöver:
5 dl vatten
4 dl havregryn
1 msk linfrö
1 msk solrosfrön
1 påse torrjäst
1 tsk salt
1 msk socker
½ dl kallpressad rypsolja
6–7 dl vetemjöl
Uppvispat ägg och havregryn ovanpå
Gör så här:
- Sätt ungen på 225 °C.
- Blanda havregryn, linfrö och solrosfrö med torrjästen. Till sätt vatten som är cirka 42 grader och blanda väl.
- Blanda i de andra ingredienserna. Degen får kännas lite lös och fastna på händerna.
- Strö lite mjöl på ett bakplåtspapper och tryck på ut degen i en lång panna.
- Låt jäsa under handduk cirka 30 minuter, gärna på en varm plats.
- Grädda mitt i ugnen cirka 15–20 minuter tills ytan är vackert brun.
- Skär i fyrkanter.
Servera med smör och färskost.
FÄRSKOST MED ÖRTER
Du behöver:
4 dl naturell yoghurt (2 dl vanlig naturell+ 2 dl grekisk)
½ tsk salt
½–1 dl färskhackad timjan och persilja
2 vitlöksklyftor
Gör så här:
- Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter några timmar.
- Blanda sedan i salt och finhackade örter – smaka av.
- Låt gärna osten stå en timme så att den tar upp smakerna ordentligt.
Recepten är tagna ur 4H:s Matglädje receptbok.
Foto: Martina Uthardt