Hemgjord pizza är super gott en mörk november kväll. Du kan göra en klassisk pizza eller testa nya smaker genom att varjera fyllningen.
Pizzadeg, fyra normalstora pizzor eller åtta minipizzor
Du behöver:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special
Gör så här:
- Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
- Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning.
- Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
- Dela degen på 4–8 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
- Bre ett lager tomatsås på den utkavlade pizzadegen.
- Toppa pizzan efter tycke och smak. Här har vi lagt på skinka, ananas och riven ost. Grädda i 200 grader varmluft tills den fått fin färg.
Tomatsås till pizza, räcker till fyra normalstora pizzor
Du behöver:
500 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar
1 nypa strösocker
1 tsk torkade örtkryddor
Gör så här:
- Häll de passerade tomaterna i en kastrull. Koka upp.
- Krydda med tomatpuré, salt, peppar, socker och örtkryddor.
Låt såsen koka ihop i 10 minuter. Rör om då och då.
Text och foton: Victoria Vikstrand, Kristinestads 4H