I januari kockade barnen i åk 3-6 med Petra i Korsnäs 4H. Här delar hon med sig av recepten de prövade på.
Pastagratäng med köttfärs 4-6 portioner
1 paket pasta, ca 500 gram (skruvar, makaroner eller liknande)
1 paket bacon
1 paket malet kött, ca 400 gram Blanda med den kokta, sköljda och avrunna pastan.
1/2 purjolök
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär bacon i bitar (eller använd färdiga tärningar) stek i lite smör och tillsätt malet kött, låt steka klart. Blanda med den kokta och avrunna pastan. Dela purjolöken, skölj och finhacka den. Stek i lite smör och bland ner i pastablandningen. Häll allt i en smord ugnsform.
2 dl grädde värms upp tillsammans med
2 dl tomatsås eller tomatkross
2 grönsaksbuljongtärningar
1-2 dl vatten
Värm upp grädde, tomatkross och vatten, tillsätt buljongtärningarna och låt dem lösas upp. Smaksätt med mer salt om det behövs, peppar och örtkryddor (t.ex. timjan, basilika, persilja, enligt vad man har hemma eller tycker om). Man kan även tillsätta vitlök om man tycker om det.
Häll såsen över pastablandningen. Skiva över några tomater (kan uteslutas). Strö riven ost över. Ta en ost du tycker om, beroende på om du gillar mild eller smakrik ost. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter tills osten fått lite färg.
OBS! Man kan även byta ut pastan mot grovriven eller skivad potatis.
Till detta serverar vi sallad och hembakt långpannebröd.
Långpannebröd ca 20 bitar
6 dl mjölk värms upp med
4 dl havregryn och ”kokas” till en gröt. Tillsätt ytterligare
2 dl kall mjölk och låt svalna till ca 37 grader.
50 gr jäst smulas ner i en bunke eller köksmaskin och häll i lite av gröten och blanda så att jästen löses upp.
50 gr rumsvarmt smör (är det för kallt, sätt i micron några sekunder) tillsätts och
1 msk honung och
1 tsk salt samt resten av gröten.
Cirka 8-10 dl vetemjöl tillsätts, lite i taget. Låt maskinen (om du har sådan) jobba några minuter eller knåda ordentligt för hand så att degen blir smidig. Den får vara kladdig, men ska ändå vara ganska smidig så att den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa 30 minuter.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Lägg i degen och platta ut med händerna. Dela sedan i ca 20 bitar med kniv eller pizzaskärare. Strö över lite mjöl och låt jäsa 30 minuter till. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 20-25 minuter, beroende på ugn, tills det har fin färg. Ta ut brödet och skär upp.
Enkel dessert
Naturell yoghurt, t.ex. turkisk
Flytande honung
Valfria bär eller frukter, ta det som finns hemma eller som du tycker om
Eventuellt kaksmulor, t.ex av pepparkakor eller digestivekex
Söta yoghurten lätt med honung. Om du använder frukter, skala och skär färdigt i bitar. Varva i glas eller skålar bär eller frukter med yoghurt. Toppa med bär eller frukt och kaksmulor om du vill.
Förkortningar: gr=gram, dl=deciliter, tsk=tesked, msk=matsked
Lycka till!
Text och foton: Petra Sundholm, Korsnäs 4H