Högsäsong för 4H:s arbetspooler som sysselsätter unga lokalt featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter, Press

Högsäsong för 4H:s arbetspooler som sysselsätter unga lokalt

Nu inleds högsäsongen för 4H:s arbetspooler som sysselsätter unga i lokalsamhället. Via 4H:s arbetspooler kan unga få sitt första jobb och tjäna egna pengar. 4H-föreningarna erbjuder årligen hundratals unga möjligheter att tryggt bekanta sig med arbetslivet och få viktiga arbetslivsfärdigheter runt om i Svenskfinland.

Det sjuder av sysselsättande aktiviteter i 4H-föreningarna. Trädgårdsarbeten behöver göras, utemöblerna underhållas, staketet målas, gräset klippas och hemmet vårstädas. Sysslor som dessa är passande uppdrag för arbetspoolernas unga som är 14 år och äldre eller fyller 14 år i år, som tar sig an allt från enskilda projekt till regelbundna arbetstillfällen.

– Inom 4H sporrar vi unga till hållbart lärande enligt verksamhetsmodellen Tre steg till arbetslivet. 4H:s arbetspooler erbjuder en trygg och pålitlig kanal för att stödja unga och få nödvändiga hushållsprojekt utförda lokalt. År 2023 förmedlades inom 4H ca 8 200 arbetstimmar till ungdomar över hela Svenskfinland. Våra initiativ i att engagera unga i arbetslivet främjar en hållbar utveckling, aktivt medborgarskap samt inkludering av olika åldersgrupper i samhället, framhåller Bettina C. Lindfors, ställföreträdande verksamhetsledare, Finlands svenska 4H.

Rekrytering av unga pågår – nya jobbuppdrag tas emot av 4H

Nu inleds högsäsongen för arbetspoolerna, likväl erbjuder flera 4H-föreningar vardagshjälp året om. Jobbuppdrag till unga tas emot av såväl privatpersoner som företag och i en allt större grad av olika föreningar samt församlingar. Dessa anlitar unga för lättare underhållsarbete av byggnader samt gårdssysslor via 4H-föreningen.

– Rekrytering av unga pågår, samtidigt som vi kartlägger lämpliga jobbuppdrag. Då unga kommer med i arbetspoolen ordnar vi med introduktionskurs i grundläggande arbetslivsfärdigheter såsom arbetsavtalets innehåll och lönen, arbetstagarens rättigheter och skyldigheter, arbetssäkerhet och god kundservice. Vidare handleder vi de unga i det praktiska arbetet såsom trädgårdsskötsel, fönstertvätt, städning och barnvaktande innan uppdragen, berättar Emma Forsman vid Larsmo-Pedersöre 4H, Nordpolen.

De unga är försäkrade via 4H och utfört arbete via 4H:s arbetspooler är hushållsavdragsgilla. 4H-föreningen fakturerar arbetsgivaren för uppdraget och betalar lön till den unga.

– Att anställa en ungdom via 4H:s arbetspool ger en rad fördelar, både för den unga, arbetsgivaren och lokalsamhället. Vi ger unga en chans till trygg arbetserfarenhet och nya färdigheter, främjar ungas delaktighet och lärande, skapar jobbtillfällen och stärker den lokala ekonomin som stöder bygdens livskraft på sikt, säger Marga Sandström, Raseborgs 4H.

Investera i ungas framtid via 4H

– Genom att anställa en ung via 4H:s arbetspool får du hjälp i vardagen, samtidigt som du investerar i den ungas framtid. Vi ser även till de unga som har utmaningar i att finna sin plats i samhället genom att erbjuda meningsfull sysselsättning via 4H. Vi motiverar unga till eget initiativ och företagsamhet, framhåller Anki Enqvist vid Närpes 4H, Sydpolen.

För mer information om hur du kan engagera dig som ung eller anlita för unga för jobbuppdrag via 4H:s arbetspooler, kontakta din lokala 4H-förening eller besök www.fs4h.fi.

Inom Finlands svenska 4H erbjuder följande 4H-föreningar arbetspooler som sysselsätter unga:

Nordpolen i norra Österbotten

Arbetspoolen i norra Österbotten organiseras av Botnia 4H, Mona Ahlsved, 044 255 1017 (Kronoby, Terjärv och Nedervetil) och Larsmo-Pedersöre 4H, Emma Forsman, 050 559 34 38 (Larsmo-Jakobstad-Pedersöre).


Arbetspoolen/Työrinki i Korsholm/Vasa

Arbetspoolen i området Korsholm-Vasa organiseras av Korsholms 4H, Eleonor Nylund, 044 307 7337.


Sydpolen i södra Österbotten

Arbetspoolen i södra Österbotten organiseras av Närpes 4H, Anki Enqvist, 050 566 8485; Malax-Petalax-Bergö 4H, Elin Ekman 050 496 1506; och Kristinestads 4H, Josefin Rönnqvist, 040 911 5026;  på respektive orter.


Arbetspoolen i Pargas

Arbetspoolen organiseras av Pargas 4H, Susanne Nyman, 044 259 1866.


Arbetspoolen i Raseborg

Arbetspoolen organiseras av Raseborgs 4H, Marga Sandström, 044 241 1540.


Tjänsteringen/Palvelurinki i Borgå

Arbetspoolen organiseras av Borgå 4H, Beatrice Enroth, 045 134 4764.

Händig hemhjälp i Östnyland
Arbetspoolen organiseras av Östnylands 4H, Teresia Wahrman, 050 467 8092.

 

Att anlita unga genom 4H:s arbetspooler är inte bara ett sätt att få uppgifter gjorda hemma och en god gärning för den unga. Det är också ett sätt att investera i utveckling av lokalt förankrade tjänster och arbetskraft.

 


Tilläggsinformation:

Bettina C. Lindfors,
Finlands svenska 4H
040 920 9810
www.fs4h.fi

Pressbilder: Bild 1 , Bild 2 .

 

 

Back to top of page