Bli värdfamilj featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter

Bli värdfamilj

Under sommaren 2017 besöker 20 ungdomar från 4H i USA Finland. Du och din familj har nu möjlighet att bli värdfamilj för en av dem.

Under sommaren 2017 besöker 20 ungdomar från 4H i USA Finland. Ungdomarna är i åldern 16-18 år och perioden de kommer den 22.6 och åker tillbaka den 16.7 2017. Suomen 4H-liitto/Päivi Haapasalo (internationell sekreterare vid förbundet) koordinerar de ungas besök.

Du och din familj har nu möjlighet att bli värdfamilj för en av dessa 20 ungdomar dvs erbjuda husrum och en familj inom vilken den unga få uppleva Finland på nära håll.

Att fungera som värdfamilj är givande och roligt och ger hela familjen en chans att bekanta sig med en annan kultur och träna sina kunskaper i engelska.

De ”utbytes4H:are” som kommer till Finland är sociala, modiga och glada och förväntar sig att uppleva en alldeles vanlig finsk vardag. Familjernas gemensamma stunder så som att laga mat tillsammans eller göra utflykter i naturen brukar uppskattas högt. Finskt bastubad väcker både förtjusning och förskräckelse men brukar vara en höjdpunkt under vistelsen.

Under ”utbytes 4H:arens” vistelse lever familjen en alldeles vanlig vardag, specialarrangemang behövs inte. Huvudsaken är att familjen är intresserad av främmande kulturer och kan lite engelska.

 

Nora och Simon Backlund från Vörå har ett par somrar fungerat som värdfamilj. Såhär kommenterar Nora värdskapet och upplevelsen:

”Att fungera som värdfamilj är roligt och givande. Vardagen blir annorlunda när du samtidigt får lära känna en ny person och ta del av den kultur hon/han kommer i från. Det är just i de vardagliga sysslorna som diskussionerna om våra respektive kulturer föds, men det är också där och då som man upptäcker hur lika vi också är oberoende varifrån i världen vi kommer.

Att fungerar som värdfamilj kräver inga märkvärdigheter, de utbytes4H:are som vi haft har varit en del av vår vanliga vardag, såsom den just då sett ut. De har fått ta del av kaoset mitt i en köksrenovering, målat uthus, plockat bär, och ja tillsammans med oss hängt i kylskåpsdörren i hopp om att hitta på något att äta. Men också deltagit i familjefester eller andra evenemang som råkat infalla under den tiden de bott hos oss.

Det känns roligt att bjuda på en varierande vardag fyllt av aktiviteter, men det blir tungt både för er och gästen så kom ihåg att också ge utrymme för egen tid.”

 

Är du intresserad av att agera som värdfamilj för en ung 4H:are från USA under några veckor i den vackra finländska sommaren. Vill du veta mera?

Ta kontakt med Camilla Wahlsten på Finlands svenska 4H:s kansli 040 563 6127 eller per  så snart som möjligt.

Back to top of page