Fs4h  /  Blåbär – ett riktigt superbär
g
Publicerad | Uppdaterad | i Skog och natur, Tips

Blåbär – ett riktigt superbär

Nu är blåbären färdiga att plockas i skogen och man kan göra en massa gott av dem. Vad sägs om att lägga dem på frukostyoghurten, i smoothien, till saft, sylt, marmelad, i bakverk såsom paj, cheesecake, muffins, blåbärssoppa mm. Man kan även färga till exempel yllegarn med blåbär. Bladen kan även användas till té. Många av skogens djur äter också blåbär, medan en del, såsom älgar och hjortdjur föredrar blåbärsriset.

Men visste du att blåbär innehåller en massa nyttigheter och kan anses som ett riktigt superbär? Blåbär innehåller en hög halt av C-vitamin, antioxidanter samt ett ämne som heter flavonoider, som anses kunna skydda mot en del sjukdomar.

  • Blåbär anses vara bra för synen, eftersom det ökar blodcirkulationen, vilket stärker blodkärlen så att åldrandeprocessen i ögonen fördröjs.
  • Blåbärssoppa, blåbärssaft och torkade blåbär är bra mot diarré. Färska blåbär är däremot bra mot förstoppning eller hård mage.
  • Blodet mår bra av blåbär. De är bra för blodtrycket och kan även hjälpa till mot hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Blåbär kan ge dig bättre minne och koncentrationsförmåga. En forskargrupp i Storbritannien lät en grupp dricka blåbärssmoothie till frukost och jämförde fem timmar senare resultaten med en grupp som inte fått smoothie med blåbär till frukost. Resultaten visade en skillnad på 15-20% mellan grupperna, till blåbärets fördel.

Experiment

Blåbär byter färg i vissa förhållanden, detta kan man se genom ett enkelt experiment i form av en efterrätt. Blåbärssaft ger en röd färg i sura förhållanden och blå färg i basiska förhållanden, detta mäts i det sk. pH-värdet. Ett pH-värde under 7 är surt, runt 7 neutralt och över 7 basiskt. Man kan även se detta när man plockar blåbär, fingrarna blir röda av bären eftersom huden är aningen sur, men när man tvättat händerna blir fingrarna blå, eftersom tvål oftast är basisk.

Desserten till vänster är baserad på grädd- och yoghurtblandning och får en svagt rosa färg, mer blåbär eller lätt mosade blåbär ger en starkare rosa färg. Till höger en lättare dessert, där blåbären är blandade med äggvita som vispats hård och då blir färgen kraftigare blå.

Experiment 1:
  • 1 dl vispgrädde vispas pösigt
  • 2 dl kvarg eller turkisk yoghurt tillsätts och blandas med
  • 1/4 dl strösocker, rör om
  • 1 msk citronsaft tillsätts och rörs om, smaka av om det behövs mer socker
  • 1 dl frusna blåbär tillsätts, rör om så färgen blir jämn. Använder man färska blåbär så kan man behöva mosa sönder lätt en del av bären för att få fram mer färg.
  • Lägg hela blåbär på botten i glas eller i glasskålar. Lägg blåbärs-gräddblandningen ovanpå.
Experiment 2:
  • 2 ägg, separera gulan och vitan och häll vitan i en torr och ren skål
  • Vispa äggvitorna med en ren och torr visp tills den bildar ett pösigt skum som hålls i skålen när du vänder den upp och ner.
  • Tillsätt försiktigt 2 msk strösocker och 2-4 msk blåbär. Vänd in socker och bär försiktigt, rör inte för häftigt. Kolla färg och smak, tillsätt mer socker vid behov. Är färgen väldigt blek, kläm sönder försiktigt lite av bären eller tillsätt ytterligare 1-2 msk blåbär. Sätter du för mycket blåbär eller rör för mycket, så kommer inte färgskillnaden mellan efterrätterna att synas.
    Lägg hela blåbär i glas eller glasskålar och lägg blåbärs-äggskummet ovanpå. Ser du färgskillnaden? Lycka till med experimentet!

Text och bild: Petra Sundholm, Korsnäs 4H

Tillbaka

Pin It on Pinterest