I juni öppnar 4H:s Matskolor för sommaren. I matskolan lär sig barnen genom att göra matlagning, kökssysslor, hälsosamma matvanor samt matens väg från jord till jord med bondgårdsbesök. I år ordnas 23 svenskspråkiga matskolor för hundratals barn av 4H-föreningarna i Svenskfinland och på Åland. Matskolan är 4H:s främsta satsning inom matfostran. Media är välkommen på besök till matskolorna.
– Matskolan erbjuder en rolig sysselsättning under sommaren. Barnen lär sig genom att göra nya vardagsfärdigheter, uppmuntras till matglädje och en hållbar livsstil. Samtidigt sysselsätter 4H-föreningarna närmare hundra unga som hjälpledare på matskolorna – för flera unga en värdefull första arbetslivserfarenhet. Matskolan bidrar till främjande av en livskraftig landsbygd och skärgård med ungas delaktighet och egna initiativ i fokus, framhåller Bettina C. Lindfors, utvecklingsansvarig för Matskolan vid Finlands svenska 4H.
På Matskolan tillreder barnen i ålder 8-12 år själva frukost, lunch och mellanmål med fokus på lokala råvaror i säsong. Matlagningen varvas med diskussioner, lek och rörelse i tillsammans med nya vänner. De unga hjälpledarna handleder barnen i aktiviteterna.
På Matskolan lyfts det unika med den lokala maten
Matskolan fokuserar på mat producerad och förädlad i den egna regionen – detta gör varje matskola unik. En av matskolans höjdpunkter är gårdsbesöket hos lokala matproducenter. Detta möjliggörs i samarbete med producentorganisationen SLC.
– Att använda lokala råvaror i säsong främjar matkulturen, gynnar lokalsamhället och ger ett ansikte på bonden bakom maten. Gårdsbesöken ger barn och unga en konkret möjlighet att personligen få uppleva matens ursprung. Samtidigt får de nya insikter om livet på gården med hänsyn till både människorna, växterna, husdjuren och jordmånen. Tillsammans med Fs4H inspirerar vi unga till studier, arbete och företagande inom de gröna näringarna, berättar kommunikationschef Mia Wikström vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.
Matskolan inspirerar att pröva på
– På Matskolan inspireras barnen av olika hushållssysslor såsom matlagning och diskande. Vi äter tillsammans och uppmuntrar barnen att prova på olika råvaror med alla sina sinnen. Via barnet kan vi även stöda hemmet i sunt matprat, hållbara matval, minskat matsvinn och ny kunskap om den lokala matproduktionen. Vid föräldramiddagen dukar barnen entusiastiskt upp till en gemensam måltid. Föräldrarna gläds över det egna barnets praktiska lärande, berättar verksamhetsledare Mona Ahlsved vid Botnia 4H. Ahlsved har mångårig erfarenhet som ansvarig handledare på Matskolan.
– Till Matskolan välkomnas alla barn och lärandet stöds bland annat med användning av symbolstöd i recept och program. Finlands svenska 4H samarbetar med Folkhälsans Förbund vid utvecklande av symbolstöd för Matskolan och inom matfostran generellt, sammanfattar Lindfors.
Matskolan-Ruokakoulu verksamheten koordineras av Finlands svenska 4H tillsammans med Suomen 4H-liitto. Bondgårdsbesöken förverkligas i samarbete med Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och finskspråkiga producentorganisationen MTK. Matskolan verksamheten stöds av Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne och SFV Studiecentral.
Medias representanter är välkomna på besök i matskolorna
Medias representanter är varmt välkomna att besöka matskolorna. Det är möjligt att ta del programmet samt intervjua barnen, de ansvariga handledarna och de unga hjälpledarna. Vänligen kontakta den ansvariga handledaren för den matskola ni önskar besöka och kom överens om lämplig tidpunkt. Mer information om Matskolan och lista på samtliga matskolor jämte tidpunkter, platser och ansvariga handledare hittas på http://matskolan.fi.
Tilläggsuppgifter:
Bettina C. Lindfors, utvecklingsansvarig för Matskolan, Finlands svenska 4H, 040 920 9810, bettina.lindfors@fs4h.fi
www.matskolan.fi
Se Matskolan bilder i Fs4H:s bildbank ”Matskolan”