Matskolan 2025 – Matglädje på högsta nivå featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Nyheter

Matskolan 2025 – Matglädje på högsta nivå

Larsmo-Pedersöre 4H rundade av årets smakresa med den 22:a och sista matskolan. 4H Matskolan har spridit stor matglädje bland hundratals barn, unga hjälpledare, 4H-ledare och föräldrar i hela Svenskfinland och på Åland. 🌱🥕🌞
I matskolan har barnen fått prova på olika lokala råvaror och smaker i säsong, lagat mat, bakat, lärt sig om goda matvanor, lekt och chillat – allt som bygger grunden för matfostran och välmående! På matskolan är inlärningen inte teoretisk, utan lärandet bygger på att barn, unga hjälpledare och handledare gör och upplever saker tillsammans på ett roligt sätt. Lärandet stöds även med symbolstöd.
Det unika finns i den lokala matkulturen! 🍓🥔🐟 På topplistan över lokala råvaror hittar vi potatis, rabarber, jordgubbar, grönsaker, örter, spannmål, abborre, nässlor, mjölk och kött. Barnen använde spannmål mångsidigt i gröt, plättar, bröd och bakverk. Vid de omtyckta bondgårdsbesöken fick barnen uppleva närmatens väg från jord till jord.
Stort tack för fint samarbete till de arrangerande 4H-föreningarna, SLC, Folkhälsan, och lokala bönder som tog emot barnen till sina gårdar! Vi är glada för möjligheten att lokalt sysselsätta unga som hjälpledare i matskolorna. 🍀
Matskolan förverkligades med stöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sr och SFV studiecentral.

Tilläggsuppgifter:

Bettina C. Lindfors, utvecklingsansvarig för Matskolan, Finlands svenska 4H, 040 920 9810, bettina.lindfors@fs4h.fi

www.matskolan.fi

Back to top of page