Ta vara på matrester och sätt färg på påskens ägg! Genom att koka ägg med till exempel lökskal, broccoli, blåbär, rödbeta eller andra valfria råvaror får äggskalet en fin färg. Om man binder fast ett snöre på äggen före kokning får man roliga mönster. Koka vattnet med en skvätt ättika så fäster färgen bättre!
Du behöver:
- Valfritt antal ägg
- Ca 1 tsk ättika
- Kastrull
- Råvaror att färga med, t.ex. lökskal, rödkål, rödbetor, broccoli, gurkmeja, hallon, kaffe, blåbär…
Gör så här:
- Koka upp vatten, en färgstark råvara och ättika i en kastrull.
- Lägg försiktigt ner äggen, akta så de inte spricker! Koka äggen som vanligt (8-10 minuter för hårdkokta ägg).
- Ta av kastrullen från plattan. Om du vill ha en svagare färg på äggen lyfter du upp de ur kastrullen direkt och låter de svalna i kallt vatten. Om du vill ha en starkare färg på äggen kan du låta dem ligga kvar i det färgade vattnet, gärna över natten i kylskåpet för en riktigt stark färg. Om man penslar äggen med olja får de en ännu starkare färg.
- Dekorera påskbordet med äggen eller häng upp dem i påskriset!
Ägg färgade med blåbär från frysen, det mörkare har legat i det färgade vattnet i kylskåpet över natten och det ljusare togs ur vattnet direkt efter kokning.
Vilka råvaror ger vilka färger?
Blåbär ger en blågrå färg.
Gurkmeja ger en stark gul färg. Man kan använda både färsk gurkmeja och torkad gurkmeja.
Rödkål ger en blå färg, fast man skulle tro att det blir lila!
Rödbeta ger en brunaktig färg.
Tips! Experimentera och blanda olika råvaror för att få en helt annan färg. Testa er fram!