67758.jpg

På resa till Tanzanias 4H

18.02.2019 kl. 10:44
I juli 2018 åkte Linnea Lindqvist från Pargas på studiebesök till härliga färggranna Tanzania för att lära sig om 4H verksamheten där. Ett fint minne för livet och många nya lärdomar.

Med på resan var också två medlemmar från Suomen 4H  och Päivi Haapasalo som fungerade som reseledare.

Päivi har lång erfarenhet av studiebesök till Tanzania. Tillsammans med de lokala 4H:arna hade hon arrangerat ett digert program för att deltagarna skulle få lära sig om kulturen i Tanzania och hur 4H fungerar där i praktiken. Med var också en grupp amerikaner.

Först spenderade deltagarna två nätter i Dar Es Salaam där de bland annat besökte ett turistcenter. På turistcentret fick de bekanta sig med olika typer av hyddor som de olika folken i Tanzania bodde i förr. De fick också se en traditionell  dansuppvisning.
 

Skolbarn och 4H:are i Tanga.


I Tanga, där 4H-centret är beläget, träffade de en kille som hade lyckats bra med hjälp av 4H. Han hade odlingar med vattensystem och odlade sockerör, bananer, ananas, papaya med mera.

De besökte också ett slags "sömnadsskola" som var för sådana som hade lite svårare hemförhållanden och så besökte de en av killarna från 4H-centret. Han hade en fin gård med kossor, getter, hönor och hundar. De hjälpte till att fundera på allt möjligt som han skulle kunna göra för att utveckla gården, till exempel turistvandringar.
 

Den här ståtliga elefanten var bara ett av de många fina djuren som de fick se under safarin i Mikumi nationalpark i Morogoro.


I Morogoro fick de åka på safari, som nog är ett måste då man åker till Tanzania. De såg massor med fina djur. De åkte också runt och såg sig omkring i området runt Morogoro.

På vägen till Dar Es Salaam fick de också som överraskning åka till en masaiby och se hur dom bodde.
  

4H-centret i Tanga där också Tanzania 4H:s huvudkontor är beläget.

På 4H-centret var det diskussioner, workshopar, umgänge med tanzanianer. 4H gör stor skillnad för många där, då unga lär sig praktiska färdigheter som de sedan har stor nytta av i sitt liv.

Tanzaniabesöket var en stor inspirationskälla att hämta tillbaka till Pargas 4H, som nu har fått en liten gren till i sitt internationella nätverk.


Text: Susanne Nyman, Pargas 4H
Foton: Linnea Lindqvist, Päivi Haapasalo och Venla Alatalo

66743_t.jpg

Julen är pysslarnas högtid

Varje år ordnar Ålands 4H några kurser inför jul. I år har vi bundit kransar och fixat julgodis tillsammans med våra medlemmar. Kurserna är populära och blir snabbt fullbokade!Läs mera »
65344_t.jpg

På IFYE-utbyte i Schweiz

Mira tog vara på chansen och åkte på 4H:s ungdomsutbyte till Schweiz. Det blev en oförglömlig resa med många fina minnen.Läs mera »
65456_t.jpg

Uttagningstävlingar i traktorprecision hölls i Närpes

Halv åtta på morgonen svänger en bil in på ishallens parkering i Närpes, och en kvinna lastar ur tegelstenar och elrör. Två små barn vandrar förbi med sin mamma och ropar glatt: Mamma mamma idag kommer traktorn!Läs mera »
64371_t.jpg

4H:arna på Kimitoön odlar jättelök

I Kimitoöns 4H har vi som tradition att odla jättelök. Det är en tävling där man ser vem som får den största löken då det är dags att skörda den på sensommaren.Läs mera »
63577_t.jpg

Skytte och bygge av minkfällor på jakt- och viltvårdsdag i Lappträsk

Söndagen den 15 april ordnade Östnylands 4H en jakt- och viltvårdskurs för ungdomar på skjutbanan i Pockar.Läs mera »
60154_t.jpg

Som apa bland trädtopparna

Sele, hjälm och en säkerhetsgenomgång – sedan är du redo att klättra som en apa från träd till träd.Läs mera »
60661_t.jpg

Sommaräventyr - Nordiskt 4H-läger i Norge

Ett gäng med glada finlandssvenska 4H:are åkte i somras på det stora nordiska 4H-lägret till Norge. Sandra, Olivia och Julia berättar om sin lägervecka.Läs mera »
59639_t.jpg

Botnia 4H utsåg årets Beachkockar

Beachkockarnas premiär hölls en solig fredagkväll i juni på simstranden i Nedervetil. Idén till evenemanget var barnens.Läs mera »
59157_t.jpg

Finlands nationalrätt – rågbröd

Gör du som elever i Nykarleby och gläd andra med att bjuda på färskt rågbröd.Läs mera »