65456.jpg

Uttagningstävlingar i traktorprecision hölls i Närpes

24.09.2018 kl. 16:44
Halv åtta på morgonen svänger en bil in på ishallens parkering i Närpes, och en kvinna lastar ur tegelstenar och elrör. Två små barn vandrar förbi med sin mamma och ropar glatt: Mamma mamma idag kommer traktorn!

Mycket riktigt, det är dags för årets traktorprecisionstävling. En slalombana, två portar och två ”garage” läggs ut, banan provkörs och justeras. En stund senare anländer en taxi från Kristinestad med tävlingssugna pojkar och ännu lite senare kommer ett gäng pojkar från högstadiet och Yrkesskolan i Närpes. Instruktioner om körning och traktor ges, körordningen lottas ut och tävlingen börjar.

 


Det gäller att ha tungan rätt i mun då man kör slalom mellan käpparna så att man inte nuddar dem.


Banan börjar med slalom mellan fyra käppar, vidare genom två portar och in med traktorn i ett garage bestående av fem stående elrör. Då bakhjulen är in i garaget börjar den knepiga delen, att backa hela banan tillbaka till startgaraget och parkera kärrans bakbräde så nära ett elrör som möjligt utan att nudda det. Alla pojkar klarar banan, någon nuddar i en käpp ibland  och någon får jämka traktorn några gånger innan  ekipaget går åt det håll det ska, men alla kommer i mål och parkerar traktorn snyggt i garaget, utan att röra käppen!

Några spännande minuter följer medan poängen kontrollräknas och segrarna utses. Har man kört banan på kortast tid men vinkat eller nuddat en käpp kan en som kört lite långsammare men inte rört någon käpp köra förbi i poänglistan. Dessutom är käppen i garaget mycket viktig, där står 40 poäng på spel beroende på hur kalla nerver man har och vågar parkera nära den.
 

Deltagare från Närpes 4H.

Deltagare från Kristinestads 4H.

Vinnarna i Kristinestads 4H och Närpes 4H utses. De tre bästa  från varje tävlingsklass och förening får gå vidare till traktor-DM som hålls i Närpes  den 10 oktober.

Text och foton: Anki Enqvist

66743_t.jpg

Julen är pysslarnas högtid

Varje år ordnar Ålands 4H några kurser inför jul. I år har vi bundit kransar och fixat julgodis tillsammans med våra medlemmar. Kurserna är populära och blir snabbt fullbokade!Läs mera »
65344_t.jpg

På IFYE-utbyte i Schweiz

Mira tog vara på chansen och åkte på 4H:s ungdomsutbyte till Schweiz. Det blev en oförglömlig resa med många fina minnen.Läs mera »
64371_t.jpg

4H:arna på Kimitoön odlar jättelök

I Kimitoöns 4H har vi som tradition att odla jättelök. Det är en tävling där man ser vem som får den största löken då det är dags att skörda den på sensommaren.Läs mera »
63577_t.jpg

Skytte och bygge av minkfällor på jakt- och viltvårdsdag i Lappträsk

Söndagen den 15 april ordnade Östnylands 4H en jakt- och viltvårdskurs för ungdomar på skjutbanan i Pockar.Läs mera »
60154_t.jpg

Som apa bland trädtopparna

Sele, hjälm och en säkerhetsgenomgång – sedan är du redo att klättra som en apa från träd till träd.Läs mera »
60661_t.jpg

Sommaräventyr - Nordiskt 4H-läger i Norge

Ett gäng med glada finlandssvenska 4H:are åkte i somras på det stora nordiska 4H-lägret till Norge. Sandra, Olivia och Julia berättar om sin lägervecka.Läs mera »
59639_t.jpg

Botnia 4H utsåg årets Beachkockar

Beachkockarnas premiär hölls en solig fredagkväll i juni på simstranden i Nedervetil. Idén till evenemanget var barnens.Läs mera »
59157_t.jpg

Finlands nationalrätt – rågbröd

Gör du som elever i Nykarleby och gläd andra med att bjuda på färskt rågbröd.Läs mera »
58536_t.jpg

Roligt och lärorikt med 4H-uppgift under sommaren

Samuel, Conny, Arthur och Zacharias, fyra duktiga killar från Kimitoöns 4H, premierades för sina 4H-uppgifter i fjol. Här berättar de om hur det är att syssla med en 4H-uppgift.Läs mera »