Pizzadeg, fyra normalstora pizzor eller åtta minipizzor
Du behöver:
- 50 g färsk jäst
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- 0,5 dl olivolja
- 3 dl ljummet vatten
- 7 dl vetemjöl special
Gör så här:
- Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
- Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning.
- Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
- Dela degen på 4–8 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
- Bre ett lager tomatsås på den utkavlade pizzadegen.
- Toppa pizzan efter tycke och smak. Här har vi lagt på skinka, ananas och riven ost. Grädda i 200 grader varmluft tills den fått fin färg.
Tomatsås till pizza, räcker till fyra normalstora pizzor
Du behöver:
- 500 g passerade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk malen svartpeppar
- 1 nypa strösocker
- 1 tsk torkade örtkryddor
Gör så här:
- Häll de passerade tomaterna i en kastrull. Koka upp.
- Krydda med tomatpuré, salt, peppar, socker och örtkryddor.
Låt såsen koka ihop i 10 minuter. Rör om då och då.
Text och foton: Victoria Vikstrand, Kristinestads 4H