64589.jpg

Plåtbröd med färskost

28.06.2018 kl. 16:31
Baka gott plåtbröd som räcker till hela familjen och gör egen färskost med färska örter till.

BRÖD PÅ UGNSPLÅT

Du behöver:
5 dl vatten
4 dl havregryn
1 msk linfrö
1 msk solrosfrön
1 påse torrjäst
1 tsk salt
1 msk socker
½ dl kallpressad rypsolja
6–7 dl vetemjöl
Uppvispat ägg och havregryn ovanpå

Gör så här:
1. Sätt ungen på 225 °C.
2. Blanda havregryn, linfrö och solrosfrö med torrjästen. Till
sätt vatten som är cirka 42 grader och blanda väl.
3. Blanda i de andra ingredienserna. Degen får kännas lite
lös och fastna på händerna.
4. Strö lite mjöl på ett bakplåtspapper och tryck på ut degen
i en lång panna.
5. Låt jäsa under handduk cirka 30 minuter, gärna på en
varm plats.
6. Grädda mitt i ugnen cirka 15–20 minuter tills ytan är
vackert brun.
7. Skär i fyrkanter.
Servera med smör och färskost.


FÄRSKOST MED ÖRTER

Du behöver:
4 dl naturell yoghurt (2 dl vanlig naturell+ 2 dl grekisk)
½ tsk salt
½–1 dl färskhackad timjan och persilja
2 vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter några timmar.
2. Blanda sedan i salt och finhackade örter – smaka av.
3. Låt gärna osten stå en timme så att den tar upp smakerna
ordentligt.

Recepten är tagna ur 4H:s Matglädje receptbok.
Foto: Martina Uthardt

Petra Ingo