56154.jpg

Bli värdfamilj

26.01.2017 kl. 14:02
Under sommaren 2017 besöker 20 ungdomar från 4H i USA Finland. Du och din familj har nu möjlighet att bli värdfamilj för en av dem.

Under sommaren 2017 besöker 20 ungdomar från 4H i USA Finland. Ungdomarna är i åldern 16-18 år och perioden de kommer den 22.6 och åker tillbaka den 16.7 2017. Suomen 4H-liitto/Päivi Haapasalo (internationell sekreterare vid förbundet) koordinerar de ungas besök.

Du och din familj har nu möjlighet att bli värdfamilj för en av dessa 20 ungdomar dvs erbjuda husrum och en familj inom vilken den unga få uppleva Finland på nära håll.

Att fungera som värdfamilj är givande och roligt och ger hela familjen en chans att bekanta sig med en annan kultur och träna sina kunskaper i engelska.

De ”utbytes4H:are” som kommer till Finland är sociala, modiga och glada och förväntar sig att uppleva en alldeles vanlig finsk vardag. Familjernas gemensamma stunder så som att laga mat tillsammans eller göra utflykter i naturen brukar uppskattas högt. Finskt bastubad väcker både förtjusning och förskräckelse men brukar vara en höjdpunkt under vistelsen.

Under ”utbytes 4H:arens” vistelse lever familjen en alldeles vanlig vardag, specialarrangemang behövs inte. Huvudsaken är att familjen är intresserad av främmande kulturer och kan lite engelska.

Nora och Simon Backlund från Vörå har ett par somrar fungerat som värdfamilj. Såhär kommenterar Nora värdskapet och upplevelsen:

”Att fungera som värdfamilj är roligt och givande. Vardagen blir annorlunda när du samtidigt får lära känna en ny person och ta del av den kultur hon/han kommer i från. Det är just i de vardagliga sysslorna som diskussionerna om våra respektive kulturer föds, men det är också där och då som man upptäcker hur lika vi också är oberoende varifrån i världen vi kommer.

Att fungerar som värdfamilj kräver inga märkvärdigheter, de utbytes4H:are som vi haft har varit en del av vår vanliga vardag, såsom den just då sett ut. De har fått ta del av kaoset mitt i en köksrenovering, målat uthus, plockat bär, och ja tillsammans med oss hängt i kylskåpsdörren i hopp om att hitta på något att äta. Men också deltagit i familjefester eller andra evenemang som råkat infalla under den tiden de bott hos oss.

Det känns roligt att bjuda på en varierande vardag fyllt av aktiviteter, men det blir tungt både för er och gästen så kom ihåg att också ge utrymme för egen tid.”

Är du intresserad av att agera som värdfamilj för en ung 4H:are från USA under några veckor i den vackra finländska sommaren. Vill du veta mera?

Ta kontakt med Camilla Wahlsten på Finlands svenska 4H:s kansli tfn 040 563 6127 eller per e-post camilla.wahlsten@fs4h.fi så snart som möjligt.

 

 

67928_t.jpg

Anmälan till sommarens matskolor öppnar

Den 1 mars klockan 10 öppnas anmälan till sommarens matskolor. Anmäl ditt barn till ett dagsläger fyllt av matlagning, lek och rörelse, och skratt!Läs mera »
67268_t.jpg

Vårens klubbverksamhet startar

Ge ditt barn en meningsfull och rolig hobby i en trygg miljö tillsammans med utbildade 4H-ledare.Läs mera »
66987_t.jpg

God jul och gott nytt år 2019

Finlands svenska 4H vill tacka alla 4H-medlemmar, föreningsaktiva, anställda för 4H-föreningarna och samarbetspartners för det gångna året!Läs mera »
66458_t.jpg

Säckinsamlingen är ett bra exempel på cirkulär ekonomi

I somras samlade 4H-ungdomarna sammanlagt 611 ton plast i form av använda gödsel- och utsädessäckar. Läs mera »
66425_t.jpg

Jenny Kaanela från Pargas 4H är Årets medlem

Jenny Kaanela har av Finlands svenska 4H:s styrelse utsetts till årets medlem för 2018. 19-åriga Jenny studerar till rättsnotarie vid Åbo Akademi och har varit medlem i 4H i 11 år.Läs mera »
66442_t.jpg

Lina-Lotta Kavander från Lovisa är Årets medlem i södra Finland

Finlands svenska 4H:s styrelse har utsett Lina-Lotta Kavander, 18, till årets 4H-medlem i södra Finland 2018. Läs mera »
66412_t.jpg

Årets skogsbrukare i södra Finland är Samuel Engblom från Kimitoön

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett Samuel Engblom, 14, från Kimitoön till årets skogsbrukare i södra Finland.Läs mera »
64210_t.jpg

Barn lär sig om matens och motionens betydelse för välmåendet på 48 matskolor

Matskolor arrangeras av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet och närmare 800 barn kommer att delta i sommar. Matskolorna är en viktig del av föreningarnas sommarverksamhet och efterfrågan är stor under skolornas lovtider. På matskolorna får också närmare 180 unga viktig arbetserfarenhet som hjälpledare.Läs mera »
64092_t.jpg

Kom till Borgå vårmarknad och bekanta dig med 4H

Den 24 maj klockan 12-18 arrangerar 4H PopUp utanför Lundi i Borgå. Kom och hälsa på och bekanta dig med 4H-föreningarnas mångsidiga verksamhet.Läs mera »
63892_t.jpg

Säckinsamlingen Rejäl handling startar

Den traditionella säckinsamlingen arrangeras också i år. 4H-föreningarna runt om i landet deltar i det viktiga miljöarbetet med att samla säckarna till återvinning.Läs mera »
63629_t.jpg

Unga lära sig om arbetslivet genom att göra olika småjobb i lokal samhället

4H-föreningarna runt om i Svenskfinland hjälper unga som fyllt 14 år att ta de första stegen mot arbetslivet genom att erbjuda introduktionskurser, handledning och små jobbuppdrag hos privata hushåll och lokala företag.Läs mera »
63224_t.jpg

Mia Gull har utsetts till årets verksamhetsledare 2017

Finlands svenska 4H:s styrelse har utsett Mia Gull från Malax till årets verksamhetsledare 2017. Läs mera »
61626_t.jpg

Isabel Smeds och Arthur Hakalax vann årets solrostävling

Den traditionella solrostävlingen, där medlemmarna odlar så stora och långa solrosor som möjligt, är avgjord för i år.Läs mera »
61374_t.jpg

Årets skogsbrukare Arthur Eriksson: ”Skönt att ha natur omkring sig”

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett Arthur Eriksson, 18, från Borgå till årets skogsbrukare i södra Finland.Läs mera »
61252_t.jpg

Pressmeddelande: Bra resultat i säckinsamlingen Rejäl handling

Inom Rejäl handling -kampanjen samlade 4H-ungdomarna 656 ton säckar i somras.Läs mera »
61124_t.jpg

Elin Vide från Närpes 4H blev årets medlem

Elin Vide har av Finlands svenska 4H:s styrelse utsetts till årets medlem för 2017. 18-åriga Elin studerar vid Närpes gymnasium och har varit medlem i 4H i 10 år. Läs mera »
60293_t.jpg

Ungdomarna tävlade i traktorprecision

Mästerskapet i traktorprecision avgjordes 4 oktober i Kronoby. Läs mera »
59988_t.jpg

Besök lantgårdar och köp närproducerade delikatesser

Köp av bonden! -dagen firas nu i lördag 16.9.2017 på gårdar runtom i landet. Läs mera »
58530_t.jpg

Matglädje för barn i 38 matskolor

Matskolan-Ruokakoulu verksamheten förverkligas i sommar i 38 matskolor. Matskolorna arrangeras av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet och närmare 700 barn kommer att delta. På matskolorna får också närmare 150 unga hjälpledare arbetserfarenhet.Läs mera »
58250_t.jpg

Säckinsamlingen startar

Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och de lokala 4H-föreningarna arrangerar också i år den traditionella säckinsamlingen. Läs mera »
58203_t.jpg

Kom 6.5 till Vasa torg och bekanta dig med 4H

Den 6 maj klockan 10-14 arrangerar 4H PopUp på Vasa torg. Kom och hälsa på och bekanta dig med 4H-föreningarnas mångsidiga verksamhet.Läs mera »
57856_t.jpg

Unga önskar fler små jobbuppdrag från lokalsamhället

I vår och sommar tränar ungdomar viktiga arbetslivsfärdigheter i 4H-föreningarna runtom i Svenskfinland. Föreningarnas arbetspooler förmedlar små jobbuppdrag från lokalsamhället åt ungdomar som fyllt 14 år. Läs mera »
57577_t.jpg

Nya nordiska mattävlingen Embla pågår till 17.4: Finländska mataktörer sökes till tävlingen

Till och med den 17.4 pågår ansökningstiden till den första nordiska mattävlingen, till vilken det nu behövs deltagare från Finland.Läs mera »
57281_t.jpg

Ann-Kristin Nyberg har utsetts till Årets verksamhetsledare 2016

Ann-Kristin Nyberg, verksamhetsledare för Sibbo 4H, har utsetts till Årets verksamhetsledare 2016 av Finlands svenska 4H:s styrelse.Läs mera »
56858_t.jpg

Anmälan till sommarens matskolor har öppnats

Anmäl ditt barn till ett dagsläger fyllt av spännande upplevelser och matglädje! Läs mera »
55631_t.jpg

Amanda Harberg och Ester Heikkinen vann årets solrostävling

4H:arna odlade solrosor i sommar och tävlade om vems som skulle få de ståtligaste solrosorna.Läs mera »
55437_t.jpg

Barnens matskolor populära – matens ursprung blir bekant

Matlagningen, bondgårdsbesöken och att få bjuda föräldrarna på familjemiddag inspirerade barnen på Matskolan–Ruokakoulu -projektets dagsläger. Projektet tar slut vid årsskiftet, men Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto fortsätter med verksamheten, eftersom barnen och föräldrarna önskar fortsättning på lägren.Läs mera »
55188_t.jpg

Sara Flöijer från Malax valdes till Årets medlem

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett 18-åriga Sara Flöijer från Malax-Petalax-Bergö 4H-förening till Årets medlem 2016.Läs mera »
55189_t.jpg

Årets medlem i södra Finland och Årets skogsbrukare utnämdes

Amanda Eriksson från Borgå utnämdes till Årets medlem i södra Finland och Årets skogsbrukare i Nyland och Åboland. Till Årets skogsbrukare i Österbotten valdes Arvid Nybäck från Nykarleby. Läs mera »
54788_t.jpg

Pressmeddelande: Språkgränserna suddas ut på 4H:s klubbutbyten

I svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar träffas barn i lågstadieålder för att bekanta sig med varandras vardag, språk och traditioner. Klubbutbytet är en del av projekt Vår gemensamma vardag där man vill bidra till att skapa naturliga kontaktytor för barn och unga över språk- och kulturgränser.Läs mera »
54273_t.jpg

4H-ungdomarna tävlade i traktorkörning i Österbotten

Distriktsmästerskapet i traktorprecision avgjordes i dag i Kronoby.Läs mera »
53271_t.jpg

Vilket är ditt favorit ställe i skogen?

Ta ett foto av ditt favorit ställe i skogen och delta i vår bildtävling #meraskog. Läs mera »
53277_t.jpg

Insamling av lantbruksplast

Lantbrukare kan via 4H beställa gratis hämtning av plast. Läs mera »
53060_t.jpg

Kocka på! - kampanjen om matglädje för småbarn startar

Ingen är för liten för att kocka på! Startskottet för Kocka på-kampanjen går måndagen den 29 augusti. Då visas musikvideon Kocka på! i BUU-klubben, och kampanjens två nya programserier Kocka på med Bärtil och Isa Gris & Micke på Strömsö publiceras på Barnens Arena.Läs mera »
53028_t.jpg

Matskolan medverkar på Delikatessernas Finland

Matskolan för barn deltar i Delikatessernas Finland på Helsingfors järnvägstorg 18-20.8. På Matskolans avdelning får barnen lära sig hur man tillreder en smaklig grönsakssoppa. Barnen får bekanta sig med säsongens grönsaker, känna på dem och skära upp ingredienserna till soppan.Läs mera »
52382_t.jpg

4H-föreningarna förmedlar sommarjobb åt ungdomar

I sommar förmedlar de flesta 4H-föreningarna små jobb åt ungdomar. Allt från småbarnsfamiljer till pensionärer kan få hjälp med sysslor i hemmet och på gården och samtidigt erbjuda ungdomarna ett ypperligt tillfälle att lära sig om arbetslivet. I fjol förmedlade 4H-föreningarna sammanlagt över 4600 timmar jobb.Läs mera »
50692_t.jpg

Sommarens säckinsamling startar

4H-föreningarna samlar utsädes- och gödselsäckar också i år. Med säckinsamlingen vill 4H bidra till en renare miljö. Läs mera »
50509_t.jpg

Ann-Katrin Enqvist utsågs till Årets ledare 2015

Närpes 4H:s verksamhetsledare Ann-Katrin Enqvist har av Finlands svenska 4H:s styrelse utsetts till årets ledare 2015. Läs mera »
50510_t.jpg

Grönsaker och fisk årets tema på matskolorna

I matskolan lär sig barnen om den inhemska matens ursprung, råvaror och om matkedjans aktörer genom matens väg. I år presenteras produktionskedjorna berörande grönsaker och fisk. Läs mera »
50022_t.jpg

Vill du tjäna egna pengar och få arbetserfarenhet?

Via 4H-föreningarnas arbetspooler kan du få små jobbuppdrag och träna dina arbetslivsfärdigheter. Anmäl ditt intresse nu!Läs mera »