50510.jpg

Grönsaker och fisk årets tema på matskolorna

14.04.2016 kl. 16:17
I matskolan lär sig barnen om den inhemska matens ursprung, råvaror och om matkedjans aktörer genom matens väg. I år presenteras produktionskedjorna berörande grönsaker och fisk.

Barnens deltagande i matskolan främjar barnfamiljernas kännedom om matens väg, matkedjans aktörer samt respekten för vår matkultur. Våra matvanor utvecklas redan från barndomen och vuxna har ett ansvar i att tillreda och servera barnen smakliga och hälsosamma maträtter. Vid familjens matbord lär sig barnet såväl familjens vardagsrytm, en god måltidsmodell som att pröva nya smaker,  sammanfattar projektledare Bettina Lindfors, Matskolan - Ruokakoulu -projektet.

I år uppmärksammas grönsakens och fiskens väg till matbordet, på ett mångsidigt vis i matskolans program. Vid matlagningen används säsongens grönsaker, örter och olika fiskarter. Under kostdiskussionerna funderar barnen kring grönsakernas och fiskens hälsoeffekter för barnens välbefinnande, tillväxt och utveckling. Gårdsbesöket ordnas på en växtodlingsgård, i ett växthus eller genom att besöka en lokal fiskare.

Genom årets grönsakstema får barnen som deltar i matskolorna bekanta sig med den inhemska grönsaksproduktionen. I Finland odlas grönsaker såväl på friland som i växthus med hållbara odlingsmetoder. De finländska grönsakerna är särskilt kända som rena och trygga råvaror samt ingår som en viktig del i en balanserad kost. Vi önskar barnen varmt välkomna till gårdarna för att bekanta sig med grönsaksodlingen och lantbruksföretagarens yrke, berättar informatör Mia Wikström, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

I år ges alla deltagare i matskolan en möjlighet att odla örter och olika sallater. Att så, följa med groende och tillväxt är roligt och centralt för en liten trädgårdsmästare. Det man själv har sått och odlat smakar särskilt gott! Samtidigt lär barnen sig flera nya saker om såväl odlande samt användning och förvaring av grönsaker. Varje grönsak som vi köper i matbutiken eller på torgen har genomgått samma arbestskeden utfört av yrkeskunniga i branschen så att vi alla har smakligt och hälsosamt att äta året runt, framhåller verksamhetsdirektör Timo Taulavuori, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet.

- Det är viktigt att främja grönsaksbaserad kost med tanke på dess goda hälso- och miljömässiga effekter. Därtill är det roligt att använda olika grönsaker i matlagningen. Vi önskar erbjuda barnen kunskap, glädje och upplevelser i fråga om grönsaksbaserad  kost även i matskolorna. Förändringen börjar med barnen, säger kommunikationschef Mikko Merisaari, Apetit Oyj.  Apetit är ett finländskt matföretag som skapar välmående med grönsaker. I matskolorna utnyttjas såväl säsongens färska grönsaker som inhemska, frysta grönsaker vid matlagningen.

- Fisk är en väsentlig del av den finlänska kosten. I näringsrekommendationerna uppmanas vi äta fisk av olika slag minst två gånger i veckan. Av fisk erhåller vi D-vitamin, mjuka fetter och protein, upplyser verksamhetsledare Katriina Partanen, Pro Fisk rf.

- Upplev en smakresa, kombinera modigt olika fiskarter och hitta nya favoriter bland fiskrätterna. Vi har ett rikligt utbud av olika fiskarter i hälsofrämjande syfte. Samtidigt är fiske en rolig hobby för barn och barnfamiljer, uppmuntrar fiskeribiolog Malin Lönnroth, Centralförbundet för Fiskerihushållningen.

Matskolan - Ruokakoulu -projektets samarbetsparter inom grönsaker och fisk, är Apetit Abp, Inhemska Grönsaker, Puutarhaliitto - Trädgårdsförbundet, producentorganisationerna SLC och MTK, Föreningen Matinformation rf samt Centralförbundet för Fiskerihushållning och Pro Fisk rf.

Det nationella, tvåspråkiga Matskolan- Ruokakoulu -projektet administreras av Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto.  

Verksamheten finansieras av jord- och skogsbruksministeriet. Mer information om verksamheten samt anmälan till matskolorna hittas på www.matskolan.fi.

 
 

67928_t.jpg

Anmälan till sommarens matskolor öppnar

Den 1 mars klockan 10 öppnas anmälan till sommarens matskolor. Anmäl ditt barn till ett dagsläger fyllt av matlagning, lek och rörelse, och skratt!Läs mera »
67268_t.jpg

Vårens klubbverksamhet startar

Ge ditt barn en meningsfull och rolig hobby i en trygg miljö tillsammans med utbildade 4H-ledare.Läs mera »
66987_t.jpg

God jul och gott nytt år 2019

Finlands svenska 4H vill tacka alla 4H-medlemmar, föreningsaktiva, anställda för 4H-föreningarna och samarbetspartners för det gångna året!Läs mera »
66458_t.jpg

Säckinsamlingen är ett bra exempel på cirkulär ekonomi

I somras samlade 4H-ungdomarna sammanlagt 611 ton plast i form av använda gödsel- och utsädessäckar. Läs mera »
66425_t.jpg

Jenny Kaanela från Pargas 4H är Årets medlem

Jenny Kaanela har av Finlands svenska 4H:s styrelse utsetts till årets medlem för 2018. 19-åriga Jenny studerar till rättsnotarie vid Åbo Akademi och har varit medlem i 4H i 11 år.Läs mera »
66442_t.jpg

Lina-Lotta Kavander från Lovisa är Årets medlem i södra Finland

Finlands svenska 4H:s styrelse har utsett Lina-Lotta Kavander, 18, till årets 4H-medlem i södra Finland 2018. Läs mera »
66412_t.jpg

Årets skogsbrukare i södra Finland är Samuel Engblom från Kimitoön

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett Samuel Engblom, 14, från Kimitoön till årets skogsbrukare i södra Finland.Läs mera »
64210_t.jpg

Barn lär sig om matens och motionens betydelse för välmåendet på 48 matskolor

Matskolor arrangeras av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet och närmare 800 barn kommer att delta i sommar. Matskolorna är en viktig del av föreningarnas sommarverksamhet och efterfrågan är stor under skolornas lovtider. På matskolorna får också närmare 180 unga viktig arbetserfarenhet som hjälpledare.Läs mera »
64092_t.jpg

Kom till Borgå vårmarknad och bekanta dig med 4H

Den 24 maj klockan 12-18 arrangerar 4H PopUp utanför Lundi i Borgå. Kom och hälsa på och bekanta dig med 4H-föreningarnas mångsidiga verksamhet.Läs mera »
63892_t.jpg

Säckinsamlingen Rejäl handling startar

Den traditionella säckinsamlingen arrangeras också i år. 4H-föreningarna runt om i landet deltar i det viktiga miljöarbetet med att samla säckarna till återvinning.Läs mera »
63629_t.jpg

Unga lära sig om arbetslivet genom att göra olika småjobb i lokal samhället

4H-föreningarna runt om i Svenskfinland hjälper unga som fyllt 14 år att ta de första stegen mot arbetslivet genom att erbjuda introduktionskurser, handledning och små jobbuppdrag hos privata hushåll och lokala företag.Läs mera »
63224_t.jpg

Mia Gull har utsetts till årets verksamhetsledare 2017

Finlands svenska 4H:s styrelse har utsett Mia Gull från Malax till årets verksamhetsledare 2017. Läs mera »
61626_t.jpg

Isabel Smeds och Arthur Hakalax vann årets solrostävling

Den traditionella solrostävlingen, där medlemmarna odlar så stora och långa solrosor som möjligt, är avgjord för i år.Läs mera »
61374_t.jpg

Årets skogsbrukare Arthur Eriksson: ”Skönt att ha natur omkring sig”

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett Arthur Eriksson, 18, från Borgå till årets skogsbrukare i södra Finland.Läs mera »
61252_t.jpg

Pressmeddelande: Bra resultat i säckinsamlingen Rejäl handling

Inom Rejäl handling -kampanjen samlade 4H-ungdomarna 656 ton säckar i somras.Läs mera »
61124_t.jpg

Elin Vide från Närpes 4H blev årets medlem

Elin Vide har av Finlands svenska 4H:s styrelse utsetts till årets medlem för 2017. 18-åriga Elin studerar vid Närpes gymnasium och har varit medlem i 4H i 10 år. Läs mera »
60293_t.jpg

Ungdomarna tävlade i traktorprecision

Mästerskapet i traktorprecision avgjordes 4 oktober i Kronoby. Läs mera »
59988_t.jpg

Besök lantgårdar och köp närproducerade delikatesser

Köp av bonden! -dagen firas nu i lördag 16.9.2017 på gårdar runtom i landet. Läs mera »
58530_t.jpg

Matglädje för barn i 38 matskolor

Matskolan-Ruokakoulu verksamheten förverkligas i sommar i 38 matskolor. Matskolorna arrangeras av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runt om i landet och närmare 700 barn kommer att delta. På matskolorna får också närmare 150 unga hjälpledare arbetserfarenhet.Läs mera »
58250_t.jpg

Säckinsamlingen startar

Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och de lokala 4H-föreningarna arrangerar också i år den traditionella säckinsamlingen. Läs mera »
58203_t.jpg

Kom 6.5 till Vasa torg och bekanta dig med 4H

Den 6 maj klockan 10-14 arrangerar 4H PopUp på Vasa torg. Kom och hälsa på och bekanta dig med 4H-föreningarnas mångsidiga verksamhet.Läs mera »
57856_t.jpg

Unga önskar fler små jobbuppdrag från lokalsamhället

I vår och sommar tränar ungdomar viktiga arbetslivsfärdigheter i 4H-föreningarna runtom i Svenskfinland. Föreningarnas arbetspooler förmedlar små jobbuppdrag från lokalsamhället åt ungdomar som fyllt 14 år. Läs mera »
57577_t.jpg

Nya nordiska mattävlingen Embla pågår till 17.4: Finländska mataktörer sökes till tävlingen

Till och med den 17.4 pågår ansökningstiden till den första nordiska mattävlingen, till vilken det nu behövs deltagare från Finland.Läs mera »
57281_t.jpg

Ann-Kristin Nyberg har utsetts till Årets verksamhetsledare 2016

Ann-Kristin Nyberg, verksamhetsledare för Sibbo 4H, har utsetts till Årets verksamhetsledare 2016 av Finlands svenska 4H:s styrelse.Läs mera »
56858_t.jpg

Anmälan till sommarens matskolor har öppnats

Anmäl ditt barn till ett dagsläger fyllt av spännande upplevelser och matglädje! Läs mera »
56154_t.jpg

Bli värdfamilj

Under sommaren 2017 besöker 20 ungdomar från 4H i USA Finland. Du och din familj har nu möjlighet att bli värdfamilj för en av dem. Läs mera »
55631_t.jpg

Amanda Harberg och Ester Heikkinen vann årets solrostävling

4H:arna odlade solrosor i sommar och tävlade om vems som skulle få de ståtligaste solrosorna.Läs mera »
55437_t.jpg

Barnens matskolor populära – matens ursprung blir bekant

Matlagningen, bondgårdsbesöken och att få bjuda föräldrarna på familjemiddag inspirerade barnen på Matskolan–Ruokakoulu -projektets dagsläger. Projektet tar slut vid årsskiftet, men Finlands svenska 4H och Suomen 4H-liitto fortsätter med verksamheten, eftersom barnen och föräldrarna önskar fortsättning på lägren.Läs mera »
55188_t.jpg

Sara Flöijer från Malax valdes till Årets medlem

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett 18-åriga Sara Flöijer från Malax-Petalax-Bergö 4H-förening till Årets medlem 2016.Läs mera »
55189_t.jpg

Årets medlem i södra Finland och Årets skogsbrukare utnämdes

Amanda Eriksson från Borgå utnämdes till Årets medlem i södra Finland och Årets skogsbrukare i Nyland och Åboland. Till Årets skogsbrukare i Österbotten valdes Arvid Nybäck från Nykarleby. Läs mera »
54788_t.jpg

Pressmeddelande: Språkgränserna suddas ut på 4H:s klubbutbyten

I svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar träffas barn i lågstadieålder för att bekanta sig med varandras vardag, språk och traditioner. Klubbutbytet är en del av projekt Vår gemensamma vardag där man vill bidra till att skapa naturliga kontaktytor för barn och unga över språk- och kulturgränser.Läs mera »
54273_t.jpg

4H-ungdomarna tävlade i traktorkörning i Österbotten

Distriktsmästerskapet i traktorprecision avgjordes i dag i Kronoby.Läs mera »
53271_t.jpg

Vilket är ditt favorit ställe i skogen?

Ta ett foto av ditt favorit ställe i skogen och delta i vår bildtävling #meraskog. Läs mera »
53277_t.jpg

Insamling av lantbruksplast

Lantbrukare kan via 4H beställa gratis hämtning av plast. Läs mera »
53060_t.jpg

Kocka på! - kampanjen om matglädje för småbarn startar

Ingen är för liten för att kocka på! Startskottet för Kocka på-kampanjen går måndagen den 29 augusti. Då visas musikvideon Kocka på! i BUU-klubben, och kampanjens två nya programserier Kocka på med Bärtil och Isa Gris & Micke på Strömsö publiceras på Barnens Arena.Läs mera »
53028_t.jpg

Matskolan medverkar på Delikatessernas Finland

Matskolan för barn deltar i Delikatessernas Finland på Helsingfors järnvägstorg 18-20.8. På Matskolans avdelning får barnen lära sig hur man tillreder en smaklig grönsakssoppa. Barnen får bekanta sig med säsongens grönsaker, känna på dem och skära upp ingredienserna till soppan.Läs mera »
52382_t.jpg

4H-föreningarna förmedlar sommarjobb åt ungdomar

I sommar förmedlar de flesta 4H-föreningarna små jobb åt ungdomar. Allt från småbarnsfamiljer till pensionärer kan få hjälp med sysslor i hemmet och på gården och samtidigt erbjuda ungdomarna ett ypperligt tillfälle att lära sig om arbetslivet. I fjol förmedlade 4H-föreningarna sammanlagt över 4600 timmar jobb.Läs mera »
50692_t.jpg

Sommarens säckinsamling startar

4H-föreningarna samlar utsädes- och gödselsäckar också i år. Med säckinsamlingen vill 4H bidra till en renare miljö. Läs mera »
50509_t.jpg

Ann-Katrin Enqvist utsågs till Årets ledare 2015

Närpes 4H:s verksamhetsledare Ann-Katrin Enqvist har av Finlands svenska 4H:s styrelse utsetts till årets ledare 2015. Läs mera »
50022_t.jpg

Vill du tjäna egna pengar och få arbetserfarenhet?

Via 4H-föreningarnas arbetspooler kan du få små jobbuppdrag och träna dina arbetslivsfärdigheter. Anmäl ditt intresse nu!Läs mera »