Plåtbröd med färskost featured image
Publicerad | Uppdaterad | i Aktivitetstips, Recept

Plåtbröd med färskost

Baka gott plåtbröd som räcker till hela familjen och gör egen färskost med färska örter till.

BRÖD PÅ UGNSPLÅT

Du behöver:

5 dl vatten
4 dl havregryn
1 msk linfrö
1 msk solrosfrön
1 påse torrjäst
1 tsk salt
1 msk socker
½ dl kallpressad rypsolja
6–7 dl vetemjöl
Uppvispat ägg och havregryn ovanpå

Gör så här:

  1. Sätt ungen på 225 °C.
  2. Blanda havregryn, linfrö och solrosfrö med torrjästen. Till sätt vatten som är cirka 42 grader och blanda väl.
  3. Blanda i de andra ingredienserna. Degen får kännas lite lös och fastna på händerna.
  4. Strö lite mjöl på ett bakplåtspapper och tryck på ut degen i en lång panna.
  5. Låt jäsa under handduk cirka 30 minuter, gärna på en varm plats.
  6. Grädda mitt i ugnen cirka 15–20 minuter tills ytan är vackert brun.
  7. Skär i fyrkanter.

Servera med smör och färskost.

FÄRSKOST MED ÖRTER

Du behöver:

4 dl naturell yoghurt (2 dl vanlig naturell+ 2 dl grekisk)
½ tsk salt
½–1 dl färskhackad timjan och persilja
2 vitlöksklyftor

Gör så här:

  1. Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter några timmar.
  2. Blanda sedan i salt och finhackade örter – smaka av.
  3. Låt gärna osten stå en timme så att den tar upp smakerna ordentligt.

Recepten är tagna ur 4H:s Matglädje receptbok.
Foto: Martina Uthardt

Back to top of page